Zöld építészet

A megújult Botanic Center Brüsszelben

Vincent Callebaut, egy belga építész legújabb víziójában Brüsszel egyik hatalmas betontömbje átváltozott egy lenyűgöző, "szmog-harcos" épületté. A tervben szereplő épületre több ezer növényt ültetett, amik összesen 50 tonna széndioxidot képesek elvonni a várostól évente. Tervével nem csak a szmoggal szeretné felvenni a harcot, hanem az energiát is megújuló forrásokból szerezné be az épület működtetéséhez. Ez a Botanic Center Bloom.

A neve ellenére, a Brüsszel belvárosában lévő Botanic Center-t 1977-ben építették 274 egyforma betontömbből. Növény még csak az épület közelében sem volt. Azonban Callebaut újratervezte az épületet, úgy, hogy az valamelyest hű legyen nevéhez, és hogy az épület egyfajta fenntarthatósági szimbóluma legyen a városnak. “Botanikusok segítségével úgy terveztük meg az épületet, hogy az annak külsején lévő növények szépen és ízlésesen kövessék az évszakokat.” – írta Callebaut – “Rendkívül egyszerű koncepció alapján dolgoztunk, szerettük volna visszahozni a biodiverzitást az üres belvárosba, s mindezt úgy, hogy kövessük a modern, tiszta gondolkodást és tervezést.”

botanic13

botanic12

A tervekben látható, hogy mind a 274 betontömböt megtartják, ám arra egy külső réteget húznaak fel, ami teleültethető növényekkel. Ezeket egy különleges öntözési-technológiának köszönöhetően évente csak kétszer kéne locsolni. Callebaut számításai szerint a 10.000 növénnyel borított épület, évente 50 tonna széndioxidot lenne képse elvonni a fővárosi szmogból, amit persze oxigénnel helyettesítene.

botanic15

botanic1

botanic5

Callebaut azonban megtoldotta az épületet egy fából és acélból készült tetőtéri “Chrysalis”-szal. Itt számtalan programot lehetne rendezni a látogatóknak, vagy akár csak kilátóként szolgálhatna, mivel innen kitűnő látvány nyúlna a városra. Itt, a tetőn helyet kapott még több, mint 40 szélturbina és rengeteg napelem, amik mind az épület áramellátását szolgálnák.

botanic14

botanic16

Forrás: http://vincent.callebaut.org/