Zöld építészet

Egy ház, ami elmossa a határokat beltér és kültér között

Egy merőben nem hétköznapi ház épült meg Katowicében, Lengyelországban. A KWK Promes által tervezett Living House Garden-ben az egyik szoba úgy van kialakítva, hogy a kert befut a lakótérbe, ezzel elmosva a határokat kint és bent között.

A ház két merőlegesen egymásra helyezett téglatestből áll, így oldható meg a hátranyúló felső szint alatt a kert szobává alakítható, így a lakók bármikor belemélyeszthetik talpukat a puha fűbe, úgy hogy közben mondjuk nem kell elhagynia az ebédlőasztalt. Mivel a kert falai eltolható üvegfalak ez felvethet némi privát szférával kapcsolatos problémát, de a tervezők erre is gondoltak, ezért építették a földszintet párhuzamosan az úttal.

home5

home2

A zárt utcafrontot remekül kompenzálja a hátrafelé teljesen nyitott fal. Nyáron ráadásul az üvegajtók kivehetőek, így az egész alsó szint egy hatalmas terasszá alakítható. A ház belül egyébként teljesen modern, a minimalizmus dominál, amit a természet vadsága remekül kiegészít. A falak téglából épültek, és a felső szinten elhelyezkedő hálószobákban minden helyi fából készült.

home3

Forrás: http://www.archdaily.com/