Zöld építészet

Könnyen összerakható kunyhó

A kunyhóknak fém külsejük lesz, és több méretben lehet majd őket rendelni. A legkisebb 17 négyzetméteres, ami 4 ember elszállásolására alkalmas, e legnagyobb pedig már akár 24 ember elhelyezésére is képes a maga 87 négyzetméterével. A beltér rendkívül egyszerű: egy nappali, egy konyha, egy étkező, egy fürdőszoba és egy vagy több hálószoba, ami két emeleten van szétbontva.

hut4

A méret mellett azt is kiválaszthatjuk majd, hogy Backcountry vagy Frontcountry modellt szeretnénk. Az előbbi képes hálózattól függetlenül, önmagát ellátva energiával működni, míg a Frontcountry egy állandó otthon megteremtésére alkalmas, ami ráköthető a helyi elektromos hálózatra. A cég úgy képzelte el, hogy a Backcountry modellek inkább nyaralókként funkcionálnak majd, alkalmi használatra lesznek tervezve és emeletes ágyakkal érkeznek majd, míg a Frontcountry modellek sokkal inkább keltik majd egy valódi, “teljes munkaidős” otthon hangulatát.

hut3

A cég elmondta, hogy a házakat pofon egyszerű lesz felépíteni, saját bevallásuk szerint hasonlítani fog egy IKEA-s bútor összeszereléséhez (persze a félrevezető rajzocskák nélkül). Nem csak a kényelmi faktor miatt választották ezt a megoldást, de így nem szükséges szakemberek felbérlése, és a kunyhót akár barátainkkal is összerakhatjuk, új értelmet adva a házavató buliknak.

hut1

A hálózaton kívüli kunyhók tetején napelemek kapnak helyet. A hálózati függetlenségéből adódóan ezt szinte bárhol fel lehet építeni, de a szállítást is vállalni fogja majd a cég, legyen az teherautó, hajó vagy helikopter. Amit egyelőre nem tudni, hogy mennyibe fognak kerülni, hogy a beltér milyen anyagokból fog készülni, és, hogy mennyire jól fogja tartani a hőt, de ezekről az elkövetkező hetekben ad ki információkat a cég. Az első kabin megépítése valamikor 2017-ben esedékes.