Zöld építészet

Könnyen összerakható kunyhó

2016.11.28. - 16:59  |  Nincs hozzászólás

A vancouver-i Leckie Studio nemrég elindította a Backcountry Hut Company-t, ami moduláris kis házikókat fog készíteni. A kabinok elemeire bontva érkeznek, és úgy lehet majd őket összerakni, akár egy IKEA bútort. A kunyhók ugyan még a tervezési fázisban vannak, de amit már tudunk, hogy lehet őket hálózatra kötve, vagy akár attól függetlenül is használni, ez esetben napenergiára fog támaszkodni.

A kunyhóknak fém külsejük lesz, és több méretben lehet majd őket rendelni. A legkisebb 17 négyzetméteres, ami 4 ember elszállásolására alkalmas, e legnagyobb pedig már akár 24 ember elhelyezésére is képes a maga 87 négyzetméterével. A beltér rendkívül egyszerű: egy nappali, egy konyha, egy étkező, egy fürdőszoba és egy vagy több hálószoba, ami két emeleten van szétbontva.

hut4

A méret mellett azt is kiválaszthatjuk majd, hogy Backcountry vagy Frontcountry modellt szeretnénk. Az előbbi képes hálózattól függetlenül, önmagát ellátva energiával működni, míg a Frontcountry egy állandó otthon megteremtésére alkalmas, ami ráköthető a helyi elektromos hálózatra. A cég úgy képzelte el, hogy a Backcountry modellek inkább nyaralókként funkcionálnak majd, alkalmi használatra lesznek tervezve és emeletes ágyakkal érkeznek majd, míg a Frontcountry modellek sokkal inkább keltik majd egy valódi, "teljes munkaidős" otthon hangulatát.

hut3

A cég elmondta, hogy a házakat pofon egyszerű lesz felépíteni, saját bevallásuk szerint hasonlítani fog egy IKEA-s bútor összeszereléséhez (persze a félrevezető rajzocskák nélkül). Nem csak a kényelmi faktor miatt választották ezt a megoldást, de így nem szükséges szakemberek felbérlése, és a kunyhót akár barátainkkal is összerakhatjuk, új értelmet adva a házavató buliknak.

hut1

A hálózaton kívüli kunyhók tetején napelemek kapnak helyet. A hálózati függetlenségéből adódóan ezt szinte bárhol fel lehet építeni, de a szállítást is vállalni fogja majd a cég, legyen az teherautó, hajó vagy helikopter. Amit egyelőre nem tudni, hogy mennyibe fognak kerülni, hogy a beltér milyen anyagokból fog készülni, és, hogy mennyire jól fogja tartani a hőt, de ezekről az elkövetkező hetekben ad ki információkat a cég. Az első kabin megépítése valamikor 2017-ben esedékes.

Forrás: http://www.thebackcountryhutcompany.com/

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »