Zöld építészet

Dallas megzöldül

A Texas állambeli Dallas a küszöbén áll, hogy Amerika legzöldebb városa legyen, ugyanis elkezdték építeni az ország legnagyobb városi parkját. A vadonatúj "Természeti Negyed" elképesztő, közel 40,5 millió négyzetméteres területen fog elterülni, aminek 70%-a a Nagy Trinity Erdő. Összehasonlítás gyanánt a Városliget 810.000 négyzetméteres.

A Trinity River Parkot Michael Van Valkenburg tervezi, és tömve lesz játszóterekkel, sportolásra kijelölt részekkel, füves területekkel és folyó menti sétányokkal. A tervezet célja, hogy minimalizálja a folyó pusztítását árvíz idején. A tervezők elmondták, hogy a kormány által felbérelt mérnökökkel egyeztetve győződtek meg arról, hogy az ártér ne legyen veszélyes, hanem inkább lenyűgöző látvány legyen.

dallas3

Az erdőből további 4 millió négyzetmétert alakítottak át golfpályává, ami mellett egy gyerekeknek szánt, természeti center is épül, hogy itt rendezhessenek meg összejöveteleket, vagy különböző oktató programokat.

dallas2

Egy másik ambiciózus projekt a Trinity Strand Trail, ami összesen 117 kilométernyi túrautat fog megnyitni a kirándulni vágyók számára. Az első 4 kilométert már tavaly megnyitották, és további tervek vannak arról, hogy idén még többet nyitnak meg, és hogy végül összekötik a Katy Trail-t a Trinity River-rel. Egy októberben érkezett, 50 millió dolláros adomány dobta meg a Trinity River Park projektet, és ennek kapcsán Dallas polgármestere, Mike Rawlings azt nyilatkozta, a park “újradefiniálja Dallast a 21. században.”

Forrás: http://inhabitat.com/