Zöld építészet

Ausztráliában is épül egy fákkal borított épület

Képzeljük el, hogy egy szép fa zöldellik közvetlenül a lakásunk ablaka előtt - a 14. emeleten. Ez az ideális helyzet valóság lesz a Walan Apartments-ben, ami Brisbane-ben, Ausztráliában fog felépülni. A függőerdővel borított 14 emeletes épület üvegből lesz és a fák össze-vissza fognak nőni az épület oldalán.

Az épületet a bureau^proberts tervezte és az ihletet a Kangaroo Point sziklából merítették, ez ugyanis egy hatalmas sziklafal, amiből össze-vissza nőnek növények. Ennek megfelelően a Walan Apartments is hasonlóan fog kinézni, zöldellő fák és bokrok fogják díszíteni az épület utcafrontját. Legalábbis így írta le az épületet a tervek alapján Cam Ginardi, aki a bureau^proberts-szel közösen dolgozik a függőerdőn.

building7

“Ezt Ausztráliában még soha senki nem csinálta meg. Új magaslatokba emeljük a “zöld falat”, és egyenesen egy függőleges erdőt építünk!” – mondta Ginardi a World Architecture News-nak.

A lakások legalább olyan különlegesek, mint az épület külseje. Óriási, 120 négyzetméteres lakásokból csodálhatják majd a lakók az elképesztő panorámát. A magas mennyezet és dupla folyosók jó szellőzést biztosítanak minden lakásban, így a fák és bokrok által megtisztított levegő könnyen bejut a lakóérbe is. A beltér mindenhol modern, letisztult, és mindezt természetes anyagokkal, tölgyfával és kövekkel érik el.

building5

“A Walan szakít a régi elvárásokkal, dizájnokkal, és egy teljesen új irányba halad. A külső rendkívül egyedi lesz és a lakások sem lesznek épen szokványosak. Az egész épület egy tiszta jövőt fog reklámozni.” – mondta Liam Proberts a bureau^proberts kreatív igazgatója. A nem szokványos lakásokon pedig azt értette, hogy minden lakás két élettérre lesz felosztva, így akár több generáció is gondok nélkül el tud élni egyetlen lakásban.

Forrás: http://www.worldarchitecturenews.com/