Zöld építészet

Falak nélküli iskolát építenek Finnországban

A finnek mindenki előtt járnak az oktatásban, a rendszerük rendkívül innovatív, és személyre szabott. Most azonban úgy döntöttek az oktatási rendszeren kívül magával az iskolák épületével is kísérletezni kezdenek, hasonlóan bizalomgerjesztő módon.

Az Espoo városában lévő Saunalahti iskolát fogják átépíteni, és a Verstas Architects által készített tervek alapján az épület inkább hasonlít egy kortárs művészeti épületre, mint egy szokványos általános iskolára. Az épület minden eleme teljesen tudatosan van tervezve, így egy sokkal pozitívabb légkörben tanulhatnak majd a diákok. Az iskola kívül, belül barátságos lesz, és a természethez való kötődést fogja mutatni.

finn3

Ha az iskolára gondolunk, talán legtöbbünknek egy sablon téglaépület jut eszünkbe, ami csak néhány, a folyosón kihelyezett növénnyel próbál a természethez kötni bennünket. Ezen szeretnének változtatni a finnek. Az épületen hatalmas ablakok kapnak helyet, így a diákok nem lesznek annyira elszeparálva a kinti világtól, mint korábban. A téglaberakások is direkt lesznek rendetlenül, ezzel a diákok tanulási vágyát szeretnék serkenteni.

finn2

finn7

Minden folyosó más színű lesz, így eltévedni sem lehet majd nagyon. És lesz még egy szokatlan dolog: az épület körül nem lesz kerítés. Az iskola minden része azt sugallja a diákoknak, hogy ez egy barátságos környezet, ahol nem kell tartani a bezártságtól. Az épület teljesen belesimul Finnország jelenlegi oktatási rendszerébe.

finn9

Az 10.500 négyzetméteres iskola azt szeretné ha a diákok nyíltan beszélhetnének egymás között bármiről, és úgy üljenek az órákon, ahogy csak szeretnék. Az étkező nincs külön szedve, egy helyen esznek a tanárok és a diákok, sőt a termet színházzá is át lehet alakítani. Az iskola nagy, nyitott terei inspirálni fogják a gyermekeket, hogy járjanak körbe, és beszélgessenek egymással.

Az épület az iskolai órák után különböző közösségi rendezvényeknek ad otthont, így az élet nem áll meg azután sem, hogy a gyerekek hazamentek. A falak nélküli oktatás első kísérlete lesz az új épület.

Forrás: http://www.archdaily.com/