Zöld építészet

Egy fakunyhóba rejtett publikus kert nyílik Dániában

Aarhus, Dánia, olyan mint bármelyik másik város, sok-sok épület, és a legtöbb lakónak nincs saját kertje. Ezt azonban Steffen Impgaard, egy építész megelégelte, és létrehozta a Zöld Nagykövetséget, ami egy apró fakunyhó, ahol bárki kiadhatja a benne rejlő kertészt.

Az építész sajnálattal tapasztalta, hogy sok helyi lakosnak nincs kertje ahol esetleg kertészkedhetne, vagy csak kiülhetne egy kicsit olvasni, így gondolt egyet és létrehozta a mag formájú fakunyhót, ahol bárki kertészkedhet, olvashat, sőt akár termeszthet magának zöldségeket is. A kunyhót a Taste Aarhus projekt segítségével építette meg, ők a helyi ételkülönlegességeket szeretnék népszerűsíteni.

dán3

A mag formájú kunyhó egy metafora arra, hogy a város sokra viheti a a megfelelő “magokat” ültetik el benne. A Zöld Nagykövetség két évig lesz a városban és a Taste Aarhus főhadiszállásaként fog szolgálni, emellett pedig bárki jöhet ide egy kicsit önkénteskedni, ha a városi életből ki szeretne lépni egy pár órára.

A fűzfából szőtt külső rendkívül egyedi kinézetűvé varázsolja az apró kertet, de az anyagválasztás és kivitelezés mögött más dolgok is rejlenek. Például természetes napfény tud bejutni a kertbe, sőt akár üvegházként is használható a kunyhó. Az építmény szinte vonzza a szemet, nem valószínű, hogy bárki el tudna menni mellette a nélkül, hogy megcsodálná.

Forrás: http://www.archdaily.com/