Zöld építészet

Megépült a One Central Park

Sok hírt lehetett hallani épülő, növényekkel borított épületekről, felhőkarcolókról. Az egyik, az ausztráliai Sydney-ben lévő One Central Park most végre elkészült, és már díszíti is a város látképét.

Ez a világ eddigi legmagasabb épülete, amit növények borítanak. A 166 méteres épület lenyűgözően egyesíti az építészetet és a természetet egyetlen, lélegzetelállító épületben. Jean Nouvel és Patrick Black épülete emlékeztethet bennünket arra, hogy a természet és a városi környezet képes harmóniában létezni, sőt szerintük ez így is van rendjén.

one2

Az épület homlokzatát 250 fajta, Ausztráliában őshonos virág és növény borítja. Ahogy néhány helyen felfutnak ezek a növények, és burjánzanak az erkélyeken, az embernek olyan érzése támad, mintha az épület körüli park szó szerint felfelé kezdett volna terjeszkedni.

one7

Az élő, lélegző épület minden aspektusát úgy tervezték, hogy annak meghatározott célja legyen. Ez a legjobban talán a tetőn lévő motoros tükröknél figyelhető meg, amik úgy verik vissza a napsugarakat, hogy az épület, alapvetően árnyékoltabb helyein lévő növényeknek biztosítson fényt. Ahogy pedig a Nap lenyugszik, úgy az épület is átalakul egy gyönyörű csillogó felhőkarcolóvá, ami az épületen helyet kapott LED-eknek, és a fény-művésznek, Yann Kersalé-nak köszönhető.

one6

A One Central Park, az eredeti, new york-i Central Park mintájára épült, csak míg az vízszintesen terül el, ez az épület függőlegesen gyönyörködteti az erre járókat. Ez az épület testesíti meg azt, ahogy sokan elképzelik a jövő épületeit. Egyszerre teremti meg az ember számára szükséges városi környezetet, a helyet ahol lakhatunk, vagy dolgozhatunk, s teszi mindezt úgy, hogy nem kell miatta feláldozni a természet nyújtotta előnyöket.

Forrás: http://inhabitat.com/