Zöld építészet

Megépül Kína első növénnyel borított épülete

2017.02.05. - 19:42  |  Nincs hozzászólás

Stefano Boeri neve már szinte egyet jelent a növénnyel borított épületekkel. A koncepciót ő tette híressé milánói épületével, most pedig Kínában is építenek egy “függőleges erdőt”, melyet természetesen ő tervezett.

A kínai Nanjing-ban kap majd helyet a városról elnevezett Nanjing Towers, ami két toronyból fog állni. Naponta közel 60 kg tiszta oxigénnel fogja ellátni az épület környékét. Ezt a lenyűgöző eredményt 23 különböző fajta, összesen 1.100 fával, és még 2.500 más növénnyel fogják megoldani. Az épület két tornya 100 és 200 méteres lesz majd, mind a kettőnek a felületét zöld fogja borítani.

Az épület Nanjing Pukou negyedében lesz majd felhúzva, amit Stefano Boeri úgy jellemzett egy riportban, hogy ez lesz dél-kínai Jiangsu taartomány modernizálódásának a központja, illetve segíthet majd fellendíteni a Jangce folyó környékének gazdaságát.

boeri1

Az épület elképesztően sokoldalú lesz. A magasabb toronyban lesznek irodák, egy múzeum, egy zöld építészeti iskola és egy bár a tetőn. A kisebb toronyban pedig a Hyatt hotel fog helyet kapni a maga 247 szobájával és a tetőn lévő úszómedencéjével. A két épület alapjaként szolgáló pódiumban pedig boltok, éttermek és egy konferencia terem lesz.

600 magas és 500 közepes méretű fa fogja borítani az épületet. Stefano Boeri azt mondta, a fák, vagyis önmagában az épület segíteni fog a régió biodiverzitásának regenerálásában.

boeri2

A két zöld torony lesz az első ilyen épület Kínában, sőt egész Ázsiában, de biztosak lehetünk benne, hogy nem ez lesz az utolsó. Több zöld építész vállalat tervez hasonlót építeni Shanghai-ban, Guizhou-ban, Shijiazhuang-ban, Liuzhou-ban és Chongqing-ben. Stefano Boeri a növényekkel borított épület koncepcióját szeretné népszerűsíteni, és az épületek mellett most ki is fog adni egy könyvet "Erdő város" címmel.

A könyv áprilisban fog megjelenni, a Nanjing Towers pedig valamikor 2018-ban fog elkészülni, ha minden a tervek szerint halad majd.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »