Zöld építészet

Szingapúr repülőterén lesz a legnagyobb beltéri vízesés

A repülővel történő utazás sokszor maga lehet a rémálom, pláne ha még félünk is a repüléstől. Szingapúr azonban rájött, hogy a repülőtér a legelső dolog amit az oda érkezők látnak, így az új repülőtér építésénél teljesen elengedték a fantáziájukat.

A szingapúri Jewel Changi repteret fogják kibővíteni egy újabb terminállal, és a tervek alapján lenyűgözően néz ki. Lesz benne egy tömött dzsungel, és a világ legnagyobb beltéri vízesése is itt fog helyet kapni. A 40 méteres vízesés lesz majd az “Erdő Völgy”-re keresztelt terminál középpontjában és a WET víz dizájn cég, valamint a Safdie Architects fogják megtervezni és kivitelezni.

A vízesés, amire eső örvényként hivatkoznak, egy hatalmas, egy légterű terminál közepén lesz, körülötte mindenhol burjánzó zöld növények, amit az ablakos tetőn keresztül természetes fénnyel fognak megvilágítani. A víz középen, egy lyukon keresztül fog hullani. Éjszaka koreografált fény show-val fogják megvilágítani a vízesést, a beltér ezernyi színben fog pompázni.

airport12

Az építészek és mérnökök rengeteg légelvezetési tanulmányt végeztek az üveg dómot illetően, mivel szerették volna elkerülni, hogy az épületben túl magas legyen a páratartalom, ami ilyen körülmények között több, mint valószínű hogy fennállna. A csapat egy olyan tervvel állt elő, ami megváltoztatja, hogy a turbulencia miként hat a vízesés körül lévő levegőre. Több modellt is építettek, amivel meghatározhatják, melyik lesz a legelőnyösebb.

airport3

A szingapúri főrepülőtér 134.000 négyzetméteres bővítménye várhatóan lenyűgözi majd a turistákat, hiszen olyan látványt fog biztosítani, amit eddig sehol nem láthatott senki sem. Jelenleg az új rész építés alatt áll, egyelőre úgy tervezik, hogy 2019-ben már meg is nyitja a kapuit és képes lesz a Szingapúrba áramló turistatömeget elámítani.

Forrás: http://inhabitat.com/