Zöld építészet

Rengeteg épületet fognak felújítani New York-ban

A következő 12-17 évben a szokásosnál is nagyobb lesz a sürgés New Yorkban. Nem a megnövekedő turisták vagy lakosok miatt, hanem azért, mert New York lett az első város, ami megszabja az épületek tulajdonosainak, hogy csökkenteniük kell annak káros anyag kibocsájtását, ezzel párhuzamosan pedig mindenkit kötelez a házak felújítására.

New York városa eléggé megsínyli az épületek jelenlegi helyzetét, kibocsájtás szempontjából. A víz és a lakások fűtéséhez használt fosszilis energia felelős a város teljes káros anyag kibocsájtásának 42 százalékáért. Éppen ezért szeptember 14-én New York polgármestere, Bill de Blasio bejelentette, hogy új szabályozásokkal szeretné ezt drasztikusan csökkenteni. Az új törvény keretein belül minden 2.300 négyzetméternél nagyobb területű épületet fel kell majd újítani a következő 12-17 évben.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy rengeteg épületben fogják felújítani a vízfűtő rendszereket, a tetőt, a nyílászárókat, és a fűtést. Azonban a jelenleg legrosszabbul teljesítő 14.500 épületre más szabályozások is vonatkozni fognak. Ezekben az épületekben teljesen le kell majd cserélni a fosszilis energiára épülő rendszereket. Erre azért van hatalmas szükség, mert ez a 14.500 épület jelenleg a város teljese káros anyag kibocsájtásának a negyedét állítják elő.

ny2

 

Ugyan júniusban Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, így az ország döntéshozóinak semmilyen elvárásnak nem kellene megfelelnie, de szerencsére többen szembemennek az elnök döntésével, és igyekeznek menteni a menthetőt. A polgármester be is jelentette, hogy nem változtatnak semmin, a 2050-ig kitűzött célokat – többek közt azt is, hogy 80 százalékkal csökkentsék a város kibocsájtását – ugyan úgy el fogják érni.

Úgy tartják, hogy 2035 az intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkenni fog a város kibocsájtása, közel annyival, mintha 900.000 autót távolítanának el az utakról. Ha ez valóban sikerül, ez lesz a valaha volt legnagyobb csökkenés, ilyen rövid idő alatt.

 

Ezekre a szabályozásokra azonban nem csak a környezet miatt van szükség, de az ott lakók egészségén is sokat javíthatnak. A szennyezett levegő asztmát, hörghurutot, sőt korai halált is okozhat, főleg a gyermekek és az idősek között. A számítások szerint 2035-re, évente 40-nel kevesebben fognak meghalni a rossz levegő miatt, és közel 100-zal kevesebben fognak az ilyen eredetű légúti panaszok miatt a sürgősségire menni.

Forrás: https://www.livescience.com/