Zöld építészet

Rengeteg épületet fognak felújítani New York-ban

New York városa eléggé megsínyli az épületek jelenlegi helyzetét, kibocsájtás szempontjából. A víz és a lakások fűtéséhez használt fosszilis energia felelős a város teljes káros anyag kibocsájtásának 42 százalékáért. Éppen ezért szeptember 14-én New York polgármestere, Bill de Blasio bejelentette, hogy új szabályozásokkal szeretné ezt drasztikusan csökkenteni. Az új törvény keretein belül minden 2.300 négyzetméternél nagyobb területű épületet fel kell majd újítani a következő 12-17 évben.

Ez nagyjából azt jelenti, hogy rengeteg épületben fogják felújítani a vízfűtő rendszereket, a tetőt, a nyílászárókat, és a fűtést. Azonban a jelenleg legrosszabbul teljesítő 14.500 épületre más szabályozások is vonatkozni fognak. Ezekben az épületekben teljesen le kell majd cserélni a fosszilis energiára épülő rendszereket. Erre azért van hatalmas szükség, mert ez a 14.500 épület jelenleg a város teljese káros anyag kibocsájtásának a negyedét állítják elő.

ny2

 

Ugyan júniusban Trump bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből, így az ország döntéshozóinak semmilyen elvárásnak nem kellene megfelelnie, de szerencsére többen szembemennek az elnök döntésével, és igyekeznek menteni a menthetőt. A polgármester be is jelentette, hogy nem változtatnak semmin, a 2050-ig kitűzött célokat – többek közt azt is, hogy 80 százalékkal csökkentsék a város kibocsájtását – ugyan úgy el fogják érni.

Úgy tartják, hogy 2035 az intézkedéseknek köszönhetően jelentősen csökkenni fog a város kibocsájtása, közel annyival, mintha 900.000 autót távolítanának el az utakról. Ha ez valóban sikerül, ez lesz a valaha volt legnagyobb csökkenés, ilyen rövid idő alatt.

 

Ezekre a szabályozásokra azonban nem csak a környezet miatt van szükség, de az ott lakók egészségén is sokat javíthatnak. A szennyezett levegő asztmát, hörghurutot, sőt korai halált is okozhat, főleg a gyermekek és az idősek között. A számítások szerint 2035-re, évente 40-nel kevesebben fognak meghalni a rossz levegő miatt, és közel 100-zal kevesebben fognak az ilyen eredetű légúti panaszok miatt a sürgősségire menni.