Zöld építészet

Gyönyörű, kicsi és önfenntartó otthon – Galéria

Mindig izgalmas megnézi olyan kis házakat, amik a fenntarthatóságot szem előtt tartva lettek tervezve, ugyanis az ilyen kis épületeknél általában rendkívüli megoldásokat találunk. Ezt a mindössze 37 négyzetméteres házat sacramentoi diákok tervezték, ami egy valódi forradalmat jelenthet a hálózatmentes, önfenntartó építészetben.

A ház külseje az Amerikában igen népszerű világos színeket kapta meg, ráadásul a borítása is ugyan olyan. Azonban ezt a klasszikusnak nevezhető kinézetet egy kicsit modernizálták, és már rögtön szembetűnő önállóságot segítő elemeket szereltek fel, amik közül a legjobban észrevehetők a napelemek. Ezzel valóban beléptek a fenntartható élet jövőjébe. Ezeknek, és a tetőn található elemeknek köszönhetően a kis ház rengeteg elektromosságot kap.

A napelemek az északi oldalon vannak, míg a déli egy napkollektort kapott, ami a meleg vizet adja a lakóknak. A szükséges vizet pedig a nyugati oldalon felszerelt 150 literes esőgyűjtő teremti meg. Az egész rendszer egy fém keretet kapott, így az biztonságos, még akkor is, ha a házikóval épp az úton közlekedünk, mert a Sol Vespiade mini otthona, kerekekkel is el van látva, így azt egy autóra kötve bárhova elszállíthatjuk.

tiny7

A házba két tolóajtón keresztül lehet bejutni. Azért ezt a megoldást választották a tervező diákok, hogy az ajtók se bent, se kint ne foglaljanak el túl sok helyet. A tolóajtók ablakokként is szolgálnak, így a beltér mindig úszik a természetes fényben. Ezt elősegíti továbbá a konyhapult meghosszabbított része, ami egyfajta zárt erkélyként szolgál. A két ajtó pedig ellentétesen van elhelyezve, így azokat kinyitva nem csak közelebb érezhetjük magunkat a természethez, de a természetes légáramlás is meg van oldva.

tiny12

A beltér rendkívül egyszerű, nem csicsázták túl, a falak megkapták a pasztell színeket, amiket az erőteljes színű fa bútorok remekül kiegészítenek. Természetesen két szintet kapott a kis ház, alul van a nappaliként és konyhaként funkcionáló terület, míg fent a háló rész. Ezen kívül a házikó kapott egy sarkot, ahol figyelemmel lehet követni a ház elektromosság- és vízfogyasztását is.

A Sol Vespiade néven ismert diákcsoport nyolc darab 6 wattos mély-ciklusú akkumulátort használ az energia tárolására, és egy 75 literes tartályban tartja a meleg vizet, közvetlenül a napkollektorok alatt. Sok hasonló hálózattól független házat láthattunk már, amik teljesen önfenntartóak, azonban a diákok által épített kis ház valóban remekül használja fel minden adottságát, és mindemellett egész mutatós kis darab lett.

Forrás: http://inhabitat.com/