Zöld építészet

Hamarosan rózsaszín üvegházak lephetik el a világot

Az üvegházakat az angolban zöld házaknak (greenhouse) hívják, éppen ezért meglepő, hogy talán egy rózsaszín fogja megváltani a világot. Az ötlettel a UC Santa Cruz állt elő, pontosabban annak egyik csoportja a Soliculture, és rájöttek, hogy ezzel a módszerrel a növények is jobban nőnek, sőt több elektromosságot termel, olcsóbban.

A rózsaszín panelek egy új technológiának, a Hullámhossz-Szelektív Napelemes Rendszernek (WSPV) köszönhető. Egy világos, magentás színt visznek a napelem panelek üvegébe, ami tökéletesen elnyeli a kék és zöld hullámhosszú fényt és a napelem fényelektromos rendszerébe szállítja azt, ami aztán elektromosságot állít elő, amivel az üvegház ventilátorait, fűtőberendezéseit és öntözőrendszerét látja el. Az alapötlet, hogy az üvegházakat egy ultra-hatékony, ételt előállító rendszerré alakítsák, ami képes a hálózattól függetlenül is működni.

A Soliculture csapata elvégzett egy kutatást, amiben azt vizsgálták, hogy milyen ütemben nőnek a növények a hagyományos, áttetsző ablakú üvegházakban, és a rózsaszínre “festett” üvegházakban. Rengeteg növényt vizsgáltak, köztük 20 féle paradicsomot, uborkát, citromot, limeot, paprikát, epret és bazsalikomot. A kutatók mind a fotoszintézist és a termés növekedését megnézték mind a két fajta üvegházban. Azt mutatták ki, hogy a növények 80%-ában semmi változás nem történt a rózsaszín üveg hatására, a maradék 20%-nál pedig még jobban is teljesítettek. Még jobb hír, hogy a WSPV üvegházban termesztett paradicsomnak 5%-kal kevesebb víz is elég volt.

pink9

pink6

pink4

pink2

A Soliculture társalapítója, Michael Loik professzor szerint a színezett paneleket kísérletnek szánta, “Azt hittem, a növények lassabban fognak nőni alatta, mert kevesebb fényt kapnak. A növények rendkívül érzékenyek, nem csupán a fény erősségére, de annak színére is. Azonban kiderült, hogy a növények ugyan olyan jól növekednek a rózsaszín panelek alatt is.” – mondta.

Ha talán a világot nem is, de az üvegházak világát biztosan megrengeti majd a felfedezésük. Ha a további kutatások is őket igazolják, könnyen elterjedhetnek a rózsaszín házak, hiszen nem csupán sokkal előnyösebb a növényeknek, de a termesztőknek is, mivel a napelemeknek köszönhetően kevesebb áramot kell majd használniuk, sőt akkor sincs probléma, ha éppen az elektromos hálózattal van valami baj.

Forrás: https://inhabitat.com/