Zöld építészet

100 méter magas légtisztító torony épült Kínában

Hszian városában, Kínában az év elején adtak át egy közel 100 méter magas légtisztító tornyot, ami óriási méretei miatt a kutatók szerint már a bekapcsolás pillanatától nagy mértékben csökkenteni fogja a város szmog koncentrációját. Az épület azonban még koránt sincs kész, a tervek szerint még folytatni fogják az építését és a jelenleginél is magasabb lesz.

Kínában már régóta problémát jelent a nagy mértékű légszennyezettség, mivel sokszor olyan mértékű a szmog koncentrációja a levegőben, hogy az a látási viszonyok romlásához vezet és olyan mintha ködbe borulna a város. Ez a környezetre gyakorolt káros hatásain túl még számos más veszélyt is hordoz magában, az utóbbi években történt halálesetek 17%-át például a légszennyezettség okozta, minderre hivatalos adatok szolgáltatnak bizonyítékot.

48391C2F00000578-5275913-image-a-5_1516181602655

Kínának tehát nem elhanyagolható feladata a levegő megtisztítása, a probléma enyhítésére egy remek megoldás az elektromos autók elterjesztése, ez azonban nem következik be egyik napról a másikra. Ami viszont gyors megoldást jelenthet az a most megépült légtisztító torony.

Az első légtisztító berendezés Hszian városában épült és a 100 méter magas szerkezet ebben a pillanatban is tisztítja a város levegőjét, erről számol be a South China Morning Post.

4838DF3300000578-5275913-World_s_largest_air_purifier_The_328_ft_tower_is_said_to_be_able-a-1_1516181088802

Az épület, felépítését tekintve két részből áll, az alapja egy kb. futballpálya méretű üvegház, ebből nő ki a 100 méter magas torony rész. A szennyezett levegő először az üvegház részbe kerül be,   itt napenergiával felfűtik, majd bekerül a toronyba, ahol egy hosszú tisztítási procedúrán megy keresztül és végül a szabad levegőre távozik. Ami óriási előny, hogy az építmény az év minden napján nehézségek nélkül képes működni és tisztán tartani a város levegőjét.

Ez Hszian városánál kiemelten fontos, mivel a várost alapvetően a szén táplálja, tehát a légszennyezettség is fennáll az év minden napján. A rendszer hatékonyságát az építői – a Kinai Tudományos Akadémia szakemberei – folyamatosan figyelemmel tudják kísérni az épület közelében felszerelt mérőműszerek segítségével. Az eredmények azt mutatják, hogy a levegő szennyezettsége – tehát a kisebb szálló por részecskék aránya – 15 százalékkal csökkent.

xian_tower

A torony még nem készült el, tervek szólnak arról, hogy további 400 méterrel hosszabbítják meg a jelenlegi torony magasságát és az ország más részein is ilyen 500 méter magas és 32 km2 alapterületű légtisztító berendezések fognak épülni.

Forrás: http://www.scmp.com/