Zöld építészet

Otthonok használt konténerekből – Galéria

Lenyűgöző dolog, ha az emberek újra fel tudnak használni bizonyos dolgokat, pláne, ha ezzel olyanokat tudnak segíteni, akik rászorulnak.

Egy costa ricai házaspár szerette volna, ha három felnőtt fiuknak saját házuk lehetne, de ugyanakkor nem szerették volna, ha messzire költöznek. Ezért a Re Arquitectura és a DAO közösen dolgozott ki egy megoldást.

A család birtoka hatalmas, így hely bőven volt három fiuk újdonsült otthonának, azonban a megoldás rendkívül különleges, hiszen használt konténerekből készítették el azokat. A projektben három, egyenként 12 méteres konténert használtak fel. Ezeket ugyan jelentősen módosították, hogy sokkal stabilabbak legyenek, plusz kaptak egy árnyékot adó tetőt, és egy kis beton emelvényt is.

franceschi-container-houses-8

franceschi-container-houses-15

Mind a három háznak van egy félig kültéri része és egy erkélye is. A víz fűtését napelemekkel oldották meg. A hőmérséklet azonban nem kifejezetten kellemes a konténerek belsejében, pláne ha a costa ricai hőséget vesszük figyelembe. A Re Arquitectura azt mondja, a háznak nincs, és nem is kell semmilyen légkondicionáló. A konténereket ugyanis úgy helyezték el, hogy kihasználják a szelet, és az ablakokat is úgy helyezték el, hogy könnyedén lehessen huzatot csinálni.

“A források legjobb kihasználása rendkívül fontos volt a projekt során. Kihasználni a helyi alapanyagokat, tiszteletben tartani a természetet úgy, hogy a lehető legkevesebb szemetet állítsuk elő, és a felhasznált anyagok se károsítsák a környezetet. […] Napelemekkel fűtjik a vizet, a légkondicionálás természetes úton történik, a szennyvizet pedig egy speciális kétszintes tartályban szűrik át, így a szűrt szennyvizet a földbe vezetik.” – mondta a Re Arqutectura.