Zöld építészet

A Vincent Callebaut zöldborította épületei gyümölcsöt is teremnek

2018.03.21. - 07:34  |  Nincs hozzászólás

A Vincent Callebaut Architectures nemrég leleplezett egy konceptuális vegyes funkcióval bíró tornyot, az Arboricole-t.  Az épület teljesen tükrözi Callebaut szokásos utcai arculatba simuló egyszerre zöld és egyszerre high-tech, fenntartható  ízlését. Új hír azonban, hogy az épület képes gyümölcsöket és zöldségeket termelni.

Az Arboricole 35 méter magas és megközelítőleg 9,400 m2-es az alapterülete. Az épületben 50  lakás, egy hotel, egy koncertterem, egyszínészek számára kialakított rész, egy kávézó és egytetőtéri étterem is található.

Az épület meggörbített homlokzatát  zöld lombokkal borított balkonok tartkítják. A Callebaut mintegy 20,000 évelő növényt, bokrot és fát – beleértve gyümölcstermő fákat is – helyezett el körbe az épületben.  Külön személyzet szolgálna arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket időről időre gondozzák, illetve kérésre leszedjék.

A legfigyelemreméltóbb fenntartható technológiákat használnák az épület mégépítésekor, ami magába foglal egy geotermikus fűtörendszert és napelemeket; az utóbbi a cég kalkulációi szerint az épület elektromos szükségleteinek akár a 40%-át is előállíthatja.

Az Arboricole emellett tervezi, hogy ellátja az épületet egy  esővízfeldolgozó-rendszerrel is, ami táplálhatná az épületben található növényeket és egyfajta biomassza generátorként is szolgálhatna. A rendszer megépítéséhez fenntartható anyagokat is felhasznánának.

Az Arboricole egy építészeti vetélkedőre lett tervezve, amin nem nyertek, ézért úgy tűnhet, hogy az épület terve örökre terv marad.  Ez azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis az épület terve nagy nészerűségnek örvend  jelen pillanatban.

A Callebaut saját tornya, az Agora Garden Towert építési munkálatai jelenleg is zajlanak Taipei városában, ezzel egy időben Stefano Boeri gyors egymásutánban mutatja be a világ körűl a cég fákkal borított toronyépületeit. Az Arboricole típusú épületek piaca folyamatosan bővül, a két legutóbb tervezett ilyen épület a Trudo Vertical Forest és a Forêt Blanche.

Forrás: https://newatlas.com

Rovat további cikkei

Otthonaink szigetelését is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti...

2018.11.30. - 11:25 tovább »

Csupán az ipari ingatlanok harmada energiahatékony

A bérbeadási céllal épített hazai ipari ingatlanok csupán harmada,...

2018.10.25. - 14:22 tovább »

Egyre nagyobb zajban élünk, mégsem védekezünk ellene

Földünkön évente egy decibellel nő a háttérzaj mértéke. Napjainkban...

2018.08.02. - 08:53 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »