Zöld építészet

A Vincent Callebaut zöldborította épületei gyümölcsöt is teremnek

A Vincent Callebaut Architectures nemrég leleplezett egy konceptuális vegyes funkcióval bíró tornyot, az Arboricole-t.  Az épület teljesen tükrözi Callebaut szokásos utcai arculatba simuló egyszerre zöld és egyszerre high-tech, fenntartható  ízlését. Új hír azonban, hogy az épület képes gyümölcsöket és zöldségeket termelni.

Az Arboricole 35 méter magas és megközelítőleg 9,400 m2-es az alapterülete. Az épületben 50  lakás, egy hotel, egy koncertterem, egyszínészek számára kialakított rész, egy kávézó és egytetőtéri étterem is található.

Az épület meggörbített homlokzatát  zöld lombokkal borított balkonok tartkítják. A Callebaut mintegy 20,000 évelő növényt, bokrot és fát – beleértve gyümölcstermő fákat is – helyezett el körbe az épületben.  Külön személyzet szolgálna arra, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket időről időre gondozzák, illetve kérésre leszedjék.

A legfigyelemreméltóbb fenntartható technológiákat használnák az épület mégépítésekor, ami magába foglal egy geotermikus fűtörendszert és napelemeket; az utóbbi a cég kalkulációi szerint az épület elektromos szükségleteinek akár a 40%-át is előállíthatja.

Az Arboricole emellett tervezi, hogy ellátja az épületet egy  esővízfeldolgozó-rendszerrel is, ami táplálhatná az épületben található növényeket és egyfajta biomassza generátorként is szolgálhatna. A rendszer megépítéséhez fenntartható anyagokat is felhasznánának.

Az Arboricole egy építészeti vetélkedőre lett tervezve, amin nem nyertek, ézért úgy tűnhet, hogy az épület terve örökre terv marad.  Ez azonban nem ilyen egyszerű, ugyanis az épület terve nagy nészerűségnek örvend  jelen pillanatban.

A Callebaut saját tornya, az Agora Garden Towert építési munkálatai jelenleg is zajlanak Taipei városában, ezzel egy időben Stefano Boeri gyors egymásutánban mutatja be a világ körűl a cég fákkal borított toronyépületeit. Az Arboricole típusú épületek piaca folyamatosan bővül, a két legutóbb tervezett ilyen épület a Trudo Vertical Forest és a Forêt Blanche.

Forrás: https://newatlas.com