alternatív energia

Zöld hidrogént előállító berendezést fejleszt az SZTE és a Ganzair

Sorozatgyártásra alkalmas, 1 MW teljesítményű zöld hidrogént előállító vízelektrolizáló berendezést fejleszt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Ganzair Kompresszortechnika Kft. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,246 milliárd forint költségvetésű projekt keretében – tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Energiaügyi Minisztérium: tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény az idei első fél évben

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól – hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Több mint húsz intézményhez telepített napelemrendszert a szegedi önkormányzat

Huszonegy intézményhez telepített napelemrendszert a szegedi önkormányzat, a beruházással jelentősen csökkenthető a vásárolt villamos energia mennyisége – jelentette ki Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester hétfőn.

Napelemparkot és biomassza-erőművet tervez a Vajda-Papír

Energiahatékonysági, környezetvédelmi és károsanyagkibocsátás-csökkentési intézkedéseket finanszíroz, valamint napelempark és biomassza-erőmű építését tervezi a Vajda-Papír cégcsoport a kormány Gyármentő Programjában elnyert, több mint 10 milliárd forintos támogatásból a következő években – közölte az MTI megkeresésére a Vajda-Papír ügyvezető igazgatója.

EM: idén negyedszer született új ipari napelemes rekord

A Mavir jelenlegi elszámolási mérési adatai szerint hétfőn déltájban felülmúlta a 3190 megawattot az 50 kW feletti naperőművek termelése, az új negyedórás csúccsal idén negyedszer dőlt meg az ipari létesítmények rekordja – tette közzé kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook oldalán.

Jelentősen bővült a biológiai sokféleség az első természetbarát napelempark területén

Az üzembe helyezés első éve alatt máris nőtt a fajgazdagság a vizsgált területen az élővilágvédelmi felmérés friss eredményei alapján.

Napenergia-rekordot döntött Portugália

Ismét megdőlt Portugáliában a fotovoltaikus energiatermelés napi rekordja.

Energiaügyi Minisztérium: saját célra termelő erőművek nélkül is a 2030-ra várt szint felett a hazai napenergia kapacitás

Idén februárban a saját célra termelő erőművekkel (SCTE) együtt 6000 megawatt fölé nőtt az összes napelemes beépített teljesítmény. A június elsejéig frissített adatok alapján a háztartási és ipari kapacitások 6050 megawattal már SCTE-k nélkül is meghaladják a korábban 2030-ra kitűzött célszámot. A nyár elejére mindent egybevetve közel 6500 megawattnyi fotovoltaikus létesítmény üzemelt Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-bejegyzésében pénteken.

Energiaügyi Minisztérium: az előzetesen kalkuláltnál több családot támogat a Napenergia Plusz Program

Hétfő estig 15231 támogatási kérelem befogadásáról született döntés a modern napelemes rendszerek telepítését ösztöntő pályázaton, összesen több mint 62 milliárd forint értékben. Már biztosra vehető, hogy a kiírásban jelzettnél több családot segít a program a zöldenergia termelésében és tárolásában – jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

EM: Magyarország a globális élmezőnyben a napenergia hasznosításában

Az EMBER nemzetközi think-tank friss összegzése szerint tavaly a világ 28 országa, köztük Magyarország növelte legalább 1 gigawattal (GW) a naperőművei beépített teljesítményét – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken a Facebook-oldalán.