Környezetvédelem

Kék bolygó – Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok

Járványokat is okozhatnak a már megjelent új szúnyogfajok – erről beszélgetett Áder János volt államfő Kurucz Kornélia biológussal, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusával a Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

ÉVOSZ: az Otthonfelújítási program mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget

Mintegy 30 ezer lakás felújítására ad lehetőséget az Otthonfelújítási program, amelyben az energiamegtakarítást célzó sikeres támogatási kérelem elkészítéséhez és megvalósításhoz hozzáértő szakértő (pénzügyi és építőipari) közreműködése szükséges – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden az MTI-vel.

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett – írja az economedia.ro.

Tízmilliárd forintos fejlesztésbe kezd a HungaroMet Zrt.

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-nél, a projektben egy olyan klimatológiai adatgyűjtő rendszert és adatbázist építenek ki, amellyel segítik a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást.

Bio vagy nem bio? Ez itt a kérdés! A MATE kutatója válaszol

Az ökoélelmiszerek (más néven bio- vagy organikus termékek) fogyasztása világszerte, így hazánkban is folyamatosan növekszik.

Így lehet fenntarthatóbb az irodai étel- és italfogyasztást

A fenntarthatóság ma már nem csupán otthoni törekvés, hanem a munkahelyek mindennapjait is egyre inkább áthatja. A környezettudatos gondolkodás terjedésével egyre több vállalat és intézmény tesz lépéseket azért, hogy csökkentse ökológiai lábnyomát. Az étel- és italfogyasztás környezetre gyakorolt hatásának mérséklése különösen fontos, mivel ez mindennapos tevékenységeink egyik legjelentősebb részét képezi. Íme, öt praktikus tipp, amelyek segítségével fenntarthatóbbá tehetjük a munkahelyi étel- és italfogyasztást.

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Egyszerűsítették a napelemes rendszerek telepítésének a folyamatát

Az új napelem előnye, hogy a meglévő elektromos hálózathoz csatlakoztatható.

A fenntarthatósági elvek szerint épült és működik a Meva új üzeme Dunakeszin

A környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak területen piacvezető Meva új regionális szolgáltatási központját is a fenntarthatósági alapelvek mentén építette. Az üzemi működés minden területén alkalmazott csúcstechnológiával végzik majd itt a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást.

AM: sikeresen zárult az egységes kérelmek benyújtási időszaka

A 2024-es évre vonatkozó egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló 61 nap alatt 159,5 ezer termelő 4,98 millió hektárra nyújtott be támogatási kérelmet. Idén 44 közvetlen támogatási, illetve vidékfejlesztési jogcím tekintetében volt lehetőség az Egységes Kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni vagy adatszolgáltatást teljesíteni – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.