anyag

“Vajon tényleg BIO ez az eper? Gyorsan beszkennelem a telefonommal!”

Legtöbbünknek talán már elege van abból, hogy soha nem tudhatjuk biztosan mit is eszünk vagy iszunk. Ami biztos, hogy egy kínai fejlesztőcsapat már nem bírta tovább, így elkészítették a világ első okostelefonját, amely képes érzékelni a beszkennelt tárgy összetételét.

Új anyag a légköri szén-dioxid megkötésére

Új típusú lyukacsos szerkezetű anyagot fejlesztettek ki brit kutatók, amely szelektíven és nagy mennyiségben képes megkötni és tárolni a légköri szén-dioxidot – számolt be róla a BBC hírportálja

Műalkotások születtek hulladékból

Julie Tremblay alkotásai a környezetvédelmi szempontból is kifogástalanok, és a társadalmi feszültségeket is jól ábrázolják.

Energiatermelés a test hőjével – és egy különleges anyaggal

Egy kutatócsoport Wake Forest Egyetem Nanotechnológia és Molekuláris Anyagok Központjából kifejlesztette a Power Felt-et, egy olyan textilszerű, termoelektromos anyagot, amely a hőmérséklet változásából termel elektromos áramot.

Forradalmian új anyagot fejlesztettek ki

A HRL Laboratories, a Kaliforniai Technológiai Intézet (California Instiute of Technology) és az irvine-i Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztették az általuk a legkisebb sűrűségűnek titulált anyagot, egy üreges fémnikkelcsövekből álló rácsot. A rács nagy része – 99,99%-a – levegőből áll, sűrűsége pedig 0,9 milligramm/köbcentiméter, persze a csövekben és a közöttük lévő levegőt leszámítva.

Telefonkagyló, újragondolva

Hogy miért éppen olyan a használati tárgyaink formája, amilyen? Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Valószínűleg azért, mert régi ipari szabványok határozzák meg ezt is, ám attól, hogy valamit valahogy megszoktunk, még közel sem biztos, hogy úgy a legpraktikusabb. Chengyuan Wei a hagyományos vezetékes telefonkagyló formáját gondolta újra, a tiszta funkciót szem előtt tartva.