árnyékolás

Sri Lanka-n épül a világ legmagasabb függőleges kertje

Bemutatták a világ legmagasabb függőleges kertének terveit Sri Lankán, amely 46 emeletével és 164 lakásával minden eddigi hasonló építményt felülmúl.

Passzív ház napfény nélkül?

A most bemutatott épület kiváló példája a fenntartható modern otthonok sokszínűségére, még egy olyan helyen is, ahol egyébként számos tényező akadályozta az ilyen jellegű törekvéseket.

Algával működtetett épület

Nemrég adták át a világ első algával működtetett épületét Hamburgban, melyen a mikro-algák az árnyékolásban és az energiaellátásban is központi szerepet játszanak.

Lélegző épületek alakváltó, hőérzékeny fémből

A homeosztatikus építészeti irányzat célja lélegző épületeket létrehozni, ez azonban korántsem könnyű. A termobimetált, egy laminált építőanyagot tulajdonságai alkalmassá teszik a feladatra: környezetének, pontosabban a hőmérséklet változásának hatására más-más formát vesz fel.

Az árnyékolástechnika szerepe a környezettudatos és energiahatékony építészetben

Az árnyékolástechnikának napjainkban nem tulajdonítanak jelentőséget, pedig fontos szerepe van az irodák és otthonok komfortjának és hatékonyságának növelésében. A megfelelő eszközök kiválasztásával megakadályozhatjuk nyáron a felmelegedést, télen pedig hőszigetelőként funkcionálnak. Idén nyáron a két korábbi árnyékolástechnikai szakmai szervezetből megalakult Magyar Árnyékolástechnikai Vállalkozások Egyesülete, amely október 18-án a CEP Expon tartja első rendezvényét.

Tatuház

A szingapúri Armadillo House egy forgalmas közúti kereszteződés és egy autópálya mellett helyezkedik el, mégis csendes és otthonos.

Okostelefonnal is vezérelhető a fűtés és a világítás az aktívházban

Egyre több széndioxid-semleges – vagyis a légkört üvegházhatású gázokkal nem terhelő – aktívház épül Európa-szerte. Norvégiában, Stavanger városában, egy komplex területfejlesztési mintaprojekt keretében készült el egy aktívház, a Jadarhus ISOBO, amely különleges építőipari és energetikai megoldásokkal rendelkezik: a lakók a világítást vagy a fűtést okostelefonjuk segítségével is vezérelhetik. Két évig követik nyomon a lakók tapasztalatait és a ház teljesítményét.

Hűsítő árny, avagy hogyan tartsuk kint a meleget? – Tippek és praktikák

Az egyik legőrjítőbb dolog az amerikai építőiparban az, hogy az építészek nem foglalkoznak a ház fekvésével és az ablakok elhelyezésével, így a szükségesnél nagyobb légkondicionálót építenek be, amelynek a költségeit a lakók egy élethosszig fizethetik.

A zöld hűtésé a jövő…

Ma kevesen tudják, hogy a nyári meleg ellen környezetbarát módon is lehet védekezni -állítja a zöldövezeti fejlesztéseiről ismert Elephant Holding most kiadott tanulmánya.