Balaton

A szezon végén is iható tisztaságú a Balaton vize

Idén a főszezon végén is iható tisztaságú maradt a Balaton vize az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mérései alapján, de ez nem feltétlenül igaz a strandok vízére – tájékoztatta Vörös Lajos, az intézet kutatója az MTI-t szerdán.

GPS alapú ökoturisztikai fejlesztés a Balatonnál

Alternatív útvonalakat lehet letölteni a GPS vevőkre, így ismerve meg a Balaton környéki látványosságokat. A fejlesztés révén az érdeklődők GPS segítségével kiválaszthatnak egy túraútvonalat a program honlapjáról vagy a CD-ről letölthető alternatívák közül.

Gyerekcsapat a vadonban

Egy országosan egyedülálló kezdeményezés nyitóeseményére került sor november 16.-án Zánka település határában, a Balaton-felvidéken. A zánkai „vadon” létrehozásában a jövő generációjának képviselői segítettek, a gyermekek által megfestett fák vonalán belül otthonra lelhet számos énekesmadár, denevér, ritka erdei növény, és különleges gomba faj.
A háborítatlan erdő a WWF támogatásával 16 futballpálya nagyságú területen őrzi a természetes tölgyes értékeit.

Környezetbarát E.ON e-út vezet a Balatonhoz és a Balaton körül

2012 Megasztárosainak ügyességi versenyével tesztelték szerdán a Balaton első elektromos töltőállomás-hálózatát, aminek köszönhetően mostantól a magyar tenger szépségeit is élvezhetik az elektromos autóval közlekedők. „Ötösre vizsgázott velünk Siófok, Fonyód, Keszthely, Balatonfüred valamint Székesfehérvár is, és ez az öt város ad otthont mostantól az E-Balaton körút kútjainak.” – mondta Eric Depluet, az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Megújulnak a barlangok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén

Megújulnak a barlangok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén; a csopaki központú igazgatóság 128 millió forint uniós támogatást nyert az élettelen természeti értékek – barlangok, források, víznyelők – védelmére kiírt pályázaton – tájékoztatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geológiai szakreferense az MTI-t.

Szennyező naptejek

Ahogy újból visszatér a napsütés és a jó idő, egyre többen indulnak útnak valamelyik hazai tópartra. Az erős sugárzás miatti túlzott naptej használat azonban erősen káros lehet az élővilágra.