bánya

Egy kolumbiai város nem akarja, hogy arany bánya épüljön mellette

Egy kis kolumbiai város egy hatalmas lehetőséget utasított vissza, ugyanis egy 35 milliárd dolláros arany bánya projektét mondták vissza. Cajamarca lakosainak közel 98 százaléka mondott nemet a bányára, és erre egy meglehetősen jó indokuk volt.

Megújuló energiát raktározó akkumulátor lesz a német szénbánya helyén

Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában van a Prosper-Haniel szénbánya, ami 1974 óta látta el az országot szénnel. Azonban a világ nagyobb ütemben változik, mint valaha, egyre több ország kezd a megújuló energiába fektetni, a fosszilis helyett, és ez Németországra is igaz. Ezért lesz a bányából egy megújuló energiát raktározó, hatalmas akkumulátor.

A Komatsu új teherautója valóban önjáró

Ha önjáró járművekről beszélünk azért az alapvető formák úgy nagyjából megmaradnak, például nem tűnik el teljes egészében a vezetőfülke, nem? Hát nem, legalábbis a Komatsu legújabb vívmánya alapján nem. Ezzel egy hatalmas lépést tesznek abba az irányba, hogy olyan önjáró járművek is létezzenek, amibe ember még csak be sem tud ülni.

Mikor megnyílik a föld

Természetes és mesterséges módon létrejött lyukak a nagyvilágból. Megdöbbentő példák következnek.

Apró ház a sivatagban

Előrelátó tervezéssel és kreatív megoldásokkal a legszokatlanabb helyeken is fel lehet építeni lakóhelyeket, erre példa az a most bemutatott egyszemélyes otthon, ami ráadásul energia hatékony kivitelezéssel valósult meg.

Újabb folyókat ér el a finnországi fémszennyezés

Tovább terjed a Finnország középső részén megsérült nikkelbányából származó szennyezés. A tározóból kiömlött zaggyal mérgezett víz elérte az orosz határt, és várhatóan a Balti-tengerbe fog jutni. Oroszország szakértőket küldött a térségbe a szennyezés megfigyelésére. Az eset kiváltó oka nagyon hasonlít a 2010 őszén, Ajka mellett bekövetkezett vörösiszap katasztrófához, mely után még mindig nem változtak a szennyező ipari anyagokat gyűjtő zagytározók kezelésének nemzetközi előírásai.

Egy régi bánya helyén épült fel a német napelempark új részlege

Újabb részleggel bővítették a Kelet-Németországban található napelemparkot, így ez lett a világ legnagyobbja. De ami még ennél is érdekesebb: az új részleg egy elhagyott bánya helyére épült, melyet már évek óta nem használtak.

Az Alcoa egyik leányvállalata csökkentette ökológiai lábnyomát

Környezetvédelmi sikerekre néha ott bukkanhatunk, ahol a legkevésbé számítunk rá. Ráadásul, ha egy bányáról van szó, igazán nem gondolnánk, hogy tud környezetkímélően működni.