egészség

A tiszta víz a túlélés záloga – hiánya éhínséghez, betegségekhez és járványok elhatalmasodásához vezet

A biztonságos víz hiánya pusztító következményekkel jár.

A bécsi általános iskolák háromnegyedében üdítő helyett már csapvizet isznak a diákok

Az osztrák főváros több mint tíz évvel ezelőtt indította el „Vizes iskolák” elnevezésű projektjét, amelynek célja, hogy a gyerekeket üdítők és palackozott vizek helyett csapvízre szoktassák. Ma már mintegy 120 ezer bécsi diák kizárólag csapvizet iszik a tanítás alatt – a várostól kapott kulacsból.

WWF: Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot

Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.

A lándzsás útifű nemcsak köhögés ellen jó, kiváló modellnövény is

A növényi populációk működésének pontosabb megértéséhez vitt közelebb a sokunk által csak gyógy- vagy gyomnövényként ismert lándzsás útifű. A MATE munkatársának részvételével zajlott nemzetközi kutatásról a napokban jelent meg publikáció az ökológiai szakterületen rendkívül nívós Functional Ecology szakfolyóiratban.

A környezeti szennyezések okozta betegségekre hívta fel a figyelmet Áder János

A környezeti szennyezések, az urbanizáció okozta levegőszennyezés miatt kialakuló betegségek megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumának elnöke pénteken Budapesten, egy konferencián.

Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) összefoglaló jelentése aláhúzza, hogy a klímaváltozás egy szinte már mindannyiunkat veszélyeztető és növekvő egészségügyi kockázat. Továbbra is a hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: 2000 és 2019 között évente közel 500 ezren haltak meg többen az extrém meleg miatt (különösen a 65 év felettiek esetében drámai, 68%-os a növekedés az elmúlt években), és csak 2021-ben 470 milliárd munkaóra veszett el, ami a becslések szerint 669 milliárd USD bevételkiesést okozott.

Megtalálták a szellőztetés leghatásosabb módját

A Debreceni Egyetem kutatói szerint az irodák téli szellőztetésére a legjobb módszer, ha gépek segítségével engedünk be friss levegőt célzottan oda, ahol az a legjobban hasznosul.

EM: biztosítottá válik a másodfokú eljárás a környezetvédelmi hatósági ügyekben

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a korszerű, tiszta technológiák alkalmazása nemcsak az ország energiaszuverenitását növeli, hanem hazánk környezetvédelmi céljainak eléréséhez is hozzájárul.

Az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult

Elindult az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap, a www.nutrivigilancia.hu oldalra érkező bejelentéseket szakemberek elemzik, annak érdekében, hogy azonosítani tudják a közegészségügyi szempontból is jelentős jelzéseket – tájékoztatta a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) az MTI-t.

A helyes étrend javíthat a COPD betegséggel élők állapotán

A helyes étrend javíthat a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők tünetein – derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely szerint a mediterrán típusú diétának kiemelt szerepe lehet ebben.