éghajlat

100 évünk van hátra?

Frank Fenner szerint az emberiség száz éven belül eltűnik a Föld színéről. A híres ausztrál mikrobiológus azt mondta: nem éljük túl saját népességrobbanásunkat és hatalmasra duzzadt fogyasztásunkat – írja a Daily Mail.

A globális felmelegedés nagyobb csapást mér az élővilágra, mint eddig hitték

Becslések szerint a növény- és állatfajok csaknem egyharmadának kipusztulása várható világszerte, ha a várt ütemben folytatódik a globális felmelegedés, sőt a genetikai sokféleség csökkenése ennél is jóval drasztikusabb lesz – derítették ki német kutatók.

A klímaberendezések is felelősek az éghajlatváltozásért

A folyamatos hideg- és melegrekordokat elegyítő, szélsőséges időjárási viszonyok bizonyítják, a klímaváltozás mára realitássá vált, amiért a túlzott energiafogyasztás, köztük nyáron elsősorban a légkondicionálók használata tehető felelőssé, a megemelkedő energiafogyasztás okozta túlzott szén-dioxid-kibocsátás miatt – olvasható a Knauf Insulation közleményében.

Az éghajlat manipulálása aszályokat okozna Európában

Az úgynevezett geo-engineering – műszaki beavatkozás az éghajlati rendszerbe – Európában és más területeken is fokozná az aszályok előfordulását. Erre a megállapításra jutott egy európai kutatócsoport a hamburgi Max Planck Meteorológiai Intézet vezetésével.

Az elmúlt nyolcszázezer év éghajlati változásait térképezték fel

Az elmúlt nyolcszázezer év éghajlati változásait térképezte fel egy nemzetközi kutatócsoport Stephen Barkerrel, a Cardiffi Egyetem docensével az élen; a vizsgálat eredményeit a Science pénteki számában tették közzé.

Bangkoki klímacsúcs: csalódás

Az áprilisban megrendezett bangkoki tárgyalás célja az lett volna, hogy közelebb kerüljünk egy igazságos és ambiciózus globális klíma-megállapodáshoz, melyet remélhetőleg idén a Dél-afrikai tárgyalásokon minden fél aláír majd.

Cselekedj, mielőtt túl késő!

Az indonéz Ferdi Rizkiyanto rendkívül kreatív, a részletekre kitüntett figyelmelmet fordító művész. Íme egy példa munkái közül, mely a globális felmelegedést állítja a középpontba.

Éghajlat-történelem

Egy kutatócsoport az antarktiszi James Ross-szigetről származó jégminták segítségével rekonstruálta a Föld éghajlatának változásait – tanulmányukat a Nature folyóiratban publikálták.

Éheztet a klímaváltozás

Valószínűleg a Csendes-óceán lehűlése, és a bekövetkező környezeti változások okozhatták a nagy európai pestisjárvány előtt pusztító éhínséget – állítják klímakutatók.

Emlékek a kőben

Az eldugott csendes-óceáni sziget, a Niue barlangjaiban a cseppkövek rétegeiből kiolvasható, hogy milyen volt a Föld éghajlata akár ezer évvel ezelőtt.