éghajlatváltozás

Az EU tanácsa jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, amelynek célja az, hogy az EU belső piaca alkalmas legyen megvalósítani az ipar szén-dioxid-mentességét – tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.

Az UNHCR a “klímamenekülteket” megsegítő alapot hozott létre

A káros klímaváltozás miatt elvándorolni kényszerülők megsegítését célzó alap létrehozását jelentette be szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), mely 2025 végéig 100 millió dollárt (36,8 milliárd forint) gyűjtene össze a rászorulóknak.

A strasbourgi emberi jogi bíróság elítélte Svájcot az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségeinek elmulasztásáért

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Svájcot, amiért az ország nem tett eleget az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezmény szerinti kötelezettségeinek, a 46 tagú Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság ugyanakkor, mint elfogathatatlant, elutasított két, egy portugál és egy francia klímaaktivisták által indított keresetet.

Alvási idő és minőség, turbulencia, villámlás, aktív vulkánok a gleccserek helyén, ezekre is hat a klímaváltozás

A klímaváltozás mindenki számára nyilvánvaló hatásai általában a megváltozó évszakokhoz vagy szélsőséges időjárási eseményekhez köthetőek. Ebben a cikkben négy olyan területet hozunk, amikre nem biztos, hogy először gondolnánk, de hat rájuk a klímaváltozás.

Az ABB “A” minősítést kapott az éghajlatváltozással kapcsolatos átláthatóságáért

A CDP (Carbon Disclosure Project) globális környezetvédelmi nonprofit szervezet elismerte az ABB vezető szerepét a vállalati átláthatósággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos teljesítményéért.

Uniós ügynökség: az éghajlati kockázatok sürgős fellépést igényelnek

Az Európában tapasztalt éghajlati kockázatok sürgős fellépést igényelnek, az elhúzódó aszályok ugyanis jelentős veszélyt jelentenek a növénytermesztésre, az élelmezésbiztonságra és az ivóvízellátásra – közölte jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn.

Párizsi Megállapodásnak megfelelő hazai éghajlatvédelem 8,8%-os GDP-megtakarítást hozna 2030-ig

A 1,5 fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedési küszöbön belül maradáshoz szükséges éghajlatvédelmi intézkedések mielőbbi bevezetése már 2030-ig EU-s és hazai szinten is jelentős bevételt jelentene, a költségeknél nagyobb járulékos haszonnal járna.

Lantos Csaba a klímacsúcson: Magyarország már évekkel korábban teljesítheti 2030-as klímacéljait

A klímaváltozással kapcsolatos sikeres nemzetközi fellépés előfeltétele, hogy mindenki teljesítse az eddigi vállalásait. Magyarország elvégezte a “házi feladatát”, aminek eredményeképp korábban elérheti 2030-as klímacéljait – közölte a magyar energiaügyi miniszter szombaton Dubajban.

EM: a hatékonyabb meteorológiai előrejelzés a zöld átállás kulcsa

A meteorológiai szolgálat a jövőben olyan korszerű és versenyképes szervezetként működik majd, amely megfelel az állam, az energiaszektor, a közlekedés és az agrárium által támasztott elvárásoknak – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfői közleménye szerint a tárca közigazgatási államtitkár az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek tartott hétfői értekezleten.

A befektetők nem hisznek a fenntarthatósági jelentéseknek

Többségük a szabályozó hatóságoktól várja, hogy következetességet teremtsenek a vállalatok beszámolóiban.