életmód

Kockázatok és mellékhatások: intenzív osztályra küldheti az egészségügyet a klímaváltozás

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) összefoglaló jelentése aláhúzza, hogy a klímaváltozás egy szinte már mindannyiunkat veszélyeztető és növekvő egészségügyi kockázat. Továbbra is a hőhullámok jelentik a legnagyobb veszélyt: 2000 és 2019 között évente közel 500 ezren haltak meg többen az extrém meleg miatt (különösen a 65 év felettiek esetében drámai, 68%-os a növekedés az elmúlt években), és csak 2021-ben 470 milliárd munkaóra veszett el, ami a becslések szerint 669 milliárd USD bevételkiesést okozott.

Az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult

Elindult az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap, a www.nutrivigilancia.hu oldalra érkező bejelentéseket szakemberek elemzik, annak érdekében, hogy azonosítani tudják a közegészségügyi szempontból is jelentős jelzéseket – tájékoztatta a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) az MTI-t.

A helyes étrend javíthat a COPD betegséggel élők állapotán

A helyes étrend javíthat a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) élők tünetein – derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából, amely szerint a mediterrán típusú diétának kiemelt szerepe lehet ebben.

Öko-államok, zöld kapitalizmus, folyamatos kármentés szövetségi rendszerben vagy mikroközösségekre való szétesés?

Az EU (és benne Magyarország) törvényben kötelezte el magát amellett, hogy 2050-re klímasemleges lesz.

Magyar cég fejlesztette ki a párából ivóvizet készítő gépet

A Clasman Kft. magyar cég, amely hatékony ivóvíz előállító berendezést fejlesztett ki páratartalomból, a Kék Bolygó podcastjában bemutatta a technológiát

Szili Katalin a környezettudatos életmód kialakításának fontosságáról beszélt Beregszászon

Környezettudatosan kell élnünk ahhoz, hogy utódaink számára élhető maradjon a Földünk – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központjában szerdán elmondott, A 21. század globális kihívásai című előadásában.

AM: úton a fenntartható élelmiszeripar felé

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

FAO: augusztusban kétéves mélyponton a globális élelmiszerárak

Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.

Három kutatónő kapott idén A Nőkért és a Tudományért díjat

Hirsch Edit vegyészmérnök, Zobor Annamária Ditta egyetemi docens, valamint Valkó Orsolya biológus kapták idén a L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért elnevezésű díjat kiemelkedő kutatási eredményeikért.

A chipsadóból befolyó bevétel ezentúl közvetlenül szolgálja az aktív életmód elterjedését

Augusztustól az aktív életmódot és a napi testmozgást elősegítő programokra és fejlesztésekre ajánlhatják fel a népegészségügyi termékadó (neta) fizetésére kötelezett cégek a befizetett adójuk tíz százalékát – közölte az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) kedden az MTI-vel.