energiafelhasználás

Energiahivatal: a szabályozó kiemelt feladata a nagykereskedelmi piacok integritásának felügyelete

Az energiaválság egyik fontos tanulsága, hogy a piacok minden nehézség ellenére működőképesek maradtak, a krízis egyúttal szükségessé tette a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló uniós rendelet (REMIT) felülvizsgálatát, amelynek módosítása tovább erősíti a nagykereskedelmi piacok felügyeletét – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese az energiakereskedők közép- és délkelet-európai konferenciáján a hivatal csütörtöki közleménye szerint.

Kék bolygó – A digitális eszközök társadalmi és egyéni hatásairól beszélgetett vendégével Áder János

A digitális eszközök használatának otthoni szabályairól, társadalmi és egyéni hatásairól, valamint a klímára gyakorolt következményeiről beszélgetett Steigervald Krisztián generációkutatóval Áder János volt államfő a Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

EM: a fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A fűtési szezon után a júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel szerdán.

Energetikai tanácsadási szolgáltatásokra kérhetnek támogatást vállalkozások

Mikro-, kis- és közepes vállalkozások kérhetnek támogatást energetikai tanácsadási szolgáltatásokra az MGFÜ Energetikai Tanácsadási Voucher Programban – közölte a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) hétfőn az MTI-vel.

E21: zöldátállás csak zöld pénzügyi megoldásokkal lehetséges

Zöld tőkepiac, zöld pénzügyi termékek, zöldülő banki törekvések – a zöld pénzügyi megoldások témája köré szerveződött az Energia21 legutóbbi ülése, ahol a magyar pénzügyi élet jelentős szereplőinek irányadása és szakértői hozzájárulása mellett egyeztettek az alapító tagok – közölte az Energia21 Kezdeményezés szerdán az MTI-vel.

Steiner Attila: helyben és fenttartható módon előállított energiára van szükségünk

Magyarország nagymértékű energia kitettsége miatt helyben előállított és fenntartható, környezetbarát módon megtermelt energiára van szükségünk – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerdai esztergomi sajtótájékoztatóján.

Bírálja az energiaátállás megvalósításának menetét a német szövetségi számvevőszék

A villamosenergia-ellátás terén az energiaátállás nem halad a helyes irányba, veszélybe került az ellátás biztonsága, a villamosenergia túl drága, és a szövetségi kormány képtelen átfogóan felmérni az energiaátállás tájra, természetre és környezetre gyakorolt hatását – állapítja meg a német szövetségi számvevőszék, a Bundesrechnungshof legfrissebb jelentésében, megjegyezve egyúttal, hogy a kockázatok összességében romlottak legutóbbi, 2021-es felmérés óta.

Áder János: csaknem két Földre lenne szükségünk

Mai életvitelünk és fogyasztásunk hosszú távú fenntartásához a Föld bolygón található erőforrások csaknem kétszeresére lenne szükség – jelentette ki Áder János szerdán Tatabányán, az Árpád Gimnázium tanulóinak A “Dobd el!”-kultúrától a fenntartható fejlődésig címmel tartott előadásán.

EM: energiatakarékossági világnap – A 2021-es felhasználásnál 2,5 milliárd köbméterrel kevesebb gázt fogyasztottunk tavaly

A 2021-es felhasználásnál 2,5 milliárd köbméterrel kevesebb gázt fogyasztott Magyarország tavaly – közölte az MTI-vel az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán, a március 6-ai energiatakarékossági világnap alkalmából.

Az EP elfogadta az uniós energiapiac manipulációval szembeni védelmét szolgáló rendelet módosítását

Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.