energiatermelés

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására – jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.

A MET-csoport három nagy európai megújulóenergia-ipari szövetség tagja lett

A MET-csoport három nagy európai megújulóenergia-ipari szövetség tagja lett – közölte az energiavállalat az MTI-vel csütörtökön.

Egyetemi rektor: akkumulátor kutató intézet lesz Debrecenben

Akkumulátor kutató intézet létrehozását jelentette be a Debreceni Egyetem (DE) rektora a HUMDA Zöld Életre Valók országos roadshow debreceni állomásának csütörtöki workshopján.

Az Alteo az energiapiaci árcsökkenés ellenére jól teljestett tavaly

Az energiapiaci árcsökkenés ellenére az Alteo konszolidált árbevétele 4 százalékkal, nettó eredménye pedig csupán 1 százalékkal maradt el 2023-ban az előző évitől, miközben az értékesített termékek és szolgáltatások egy részének árai ennél jóval nagyobb mértékben estek – közölte az energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat az MTI-vel.

Ilyen lesz a jövő otthoni energiatermelése?

A napelemekkel és szélturbinákkal ellentétben ezen eszközök több energiaforrásra is támaszkodnak.

Megdöntötte az egy plazmakisülésben megtermelt fúziós energia világrekordját a JET berendezése

A Joint European Torus (JET), a világ egyik legnagyobb fúziós berendezése megdöntötte az egy plazmakisülésben megtermelt fúziós energia világrekordját.

Egy tanulmány szerint 2030-ra évi 110 millió tonnára nő a globális hidrogéntermelés

A globális hidrogéntermelés 2030-ra a korábbi növekedési ütem alapján a jelenlegi 95 millióról évi 110 millió tonára, 2040-re pedig várhatóan 240 millió tonnára emelkedik – állapítja meg a Roland Berger tanácsadó cég tanulmányában, amelyről közleményben tájékoztatta az MTI-t szerdán.

A zöldalgák áramtermelése

A növényi és állati életformák megjelenését a Földön a fotoszintetikus fényenergia-átalakítás tette lehetővé.

Le kell hoznunk a távhőt a földgázról itthon is, Európában már több helyen sikerült

A hazai lakásállomány csupán 17%-a fűt távhővel, 78%-ban egyedi fűtést használunk (KSH, 2020), ami többségében nemcsak hogy nem hatékony, de a legmodernebb, fatüzelésű kályhák vagy kazánok is legalább százszor több mikroszemcsés szálló port (PM2.5) bocsátanak ki, mint a távhő, ami borzasztóan rontja a levegőminőséget és káros mindannyiunk egészségére.

Tiszta energiával foglalkozó start-up vállalkozással köt stratégiai partnerséget az ABB, hogy teljes körű szélenergia-portfóliót kínálhasson az ügyfelei számára

A szélturbinák teljesítményének és megbízhatóságának javítását szolgáló, vezető analitikai szoftverek beszállítójában, a WindESCo-ban szerez kisebbségi részesedést az ABB Hajtások üzletága.