építőanyag

Szén-dioxidból építőanyag

Az üvegházhatású gázok komoly gondokkal fenyegetnek bennünket, és sajnos már olyan szinteket értünk el, hogy a kibocsájtás csökkentése nem elég. Az új technológia a szén befogás és tárolás (carbon capture and storage – CCS), amivel a már kibocsájtott szenet tudjuk kivonni az atmoszférából.

Építőanyag vérből?

Első hallásra hátborzongatónak és kegyetlennek tűnik, hogy Jack Munro állati vérből és homokból készít téglákat. Elfogadható fontolóra venni annak lehetőségét, hogy a haszonállatok egyébként hulladékként kezelt vérének hasznosítása építőanyagként könnyebbé teheti a világ elmaradott részein élők életét?

A sokoldalú kender

Régóta tudni lehet a kenderről, hogy egy nagyon hasznos, sokoldalúan alkalmazható növény, és nagy szerepet játszhat a Földet ért káros hatások helyrehozásában – ahogy azt a Magyarországon 2000-ben megjelent Jack Herer könyv is hirdeti.

Ház újrahasznosított konténerekből

Claire Helene Drouin és Jean-Marie Sanchez tervezte ezt a kiszolgált hajózási konténerekből építetett házat. Az építkezés leginkább a legózásra emlékeztet: az előre vágott elemeket egy daruval kellett egymásra rakosgatni, majd rögzíteni. Semmi tégla, semmi sitt, de kész a családi ház.