erőforrás

Vállalati társadalmi felelősségvállalás

Vállalati társadalmi felelősségvállalás, fenntarthatósági jelentés, zöld termékek. Ismerősen csengő kifejezések, de vajon tudjuk-e mit takarnak, és még fontosabb, hogy a vállalatok milyen módon építik be ezeket működésükbe.

Szili Katalin a fenntarthatóságról

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia Magyarország jövő képét 2030-ig meghatározza. A dokumentum számba veszi a humán, társadalmi, gazdasági és természeti erőforrások állapotát, és alternatívákat javasol azok megőrzése, fejlesztése érdekében.

Elpazarolt erőforrások

A kitermelt természeti erőforrások egyötöde szemétként végzi – állítja az OECD új, a természeti erőforrások használatának rejtett költségeit vizsgáló jelentése.

Veszélyben az F1-es csendes üzemmód: mégsem lesz elektromos hajtás a boxban?!

A Ferrari, a Mercedes és a Renault is szeretné rábeszélni az FIA-t arra, hogy gondolja meg magát, és ne kelljen elektromos hajtást alkalmazni a boxban 2014-től. Az első indok a magas költség, a második pedig a biztonsággal kapcsolatos aggályok.

Az „új” Forma-1 jobb lesz, mint a mostani

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója nem tart attól, hogy a rajongók elfordulnak majd a Forma-1-től, ha jönnek a gazdaságosabb és hibrid hajtással felvértezett motorok. Alain Prost támogatja a jövőbe mutató megoldások bevezetését, míg Maranellóban visszafogott lelkesedéssel beszélnek az újításokról.

A Mercedes elégedett a Forma-1-es motorok fejlesztésével: hatékonyabb és takarékosabb erőforrások 2014-től

Andy Cowell, a Mercedes High Performance Powertrain (HPP) vezető mérnöke elmondta, hogy minden rendben zajlik a turbómotorok fejlesztésével, és nem kell félni, mert az új egységek hangja is pompás lesz. Két év múlva minden a hatékonyságról és a minél kisebb fogyasztásról fog szólni a Forma-1-ben.

A McLaren csapatfőnöke szerint az F1 jó irányba megy a zöldebb motorokkal

Martin Whitmarsh örül neki, hogy 2014-től kisebb és takarékosabb egységeket fognak használni a Forma-1-ben. Az 1.6 literes V6 turbók ráadásul sokkal jobban reflektálnak korunk követelményeire – emelte ki a McLaren Mercedes csapatfőnöke.

A természeti erőforrások értékének számszerűsítésére szólítja fel a világot Nagy-Britannia

A brit kormány által felállított Természeti Tőke Bizottság – a gazdasági teljesítmény mérésére szolgáló bruttó hazai termék (GDP) mintájára – a levegőminőség, az ivóvíz, a vadvilág és az egyéb természeti erőforrások tekintetében vizsgálja és méri a lakosság jólétét. Caroline Spelman, brit környezetvédelmi miniszter javaslata szerint minden országnak be kellene vezetnie a természeti tőke értékét rögzítő “zöldkönyvelést”, amely az adott nemzet folyóinak, erdőségeinek és egyéb természeti vidékeinek állapotáról adna pontos képet.

Generation Awake – A tudatosabban fogyasztó Európáért

Vajon mennyire alakítjuk tudatosan napi fogyasztási szokásainkat? A napi rutin során nem is gondoljuk végig, hogy vannak választási lehetőségeink. Szokásaink rabjai vagyunk. Ugyanazokat a berögzült tevékenységeket ismételjük meg újra és újra. Ennek azonban nagyon jelentős hatása van természeti erőforrásainkra. Itt az ideje, hogy ráeszméljünk, változtatnunk kell a hétköznapjainkon, ha továbbra is a megszokott életszínvonalon szeretnénk élni. Jelenleg a természeti erőforrásaink olyan tempóban merülnek ki, amely nem tartható fenn tovább.

Az anyagi javak túlzott fogyasztása fenyegeti a világ vízkészleteit

A Föld Barátai nemzetközi hálózat és hazai szervezete a Magyar Természetvédők Szövetsége az európai államok pazarló erőforrás-használatára hívja fel ismét a figyelmet. Egy friss tanulmány szerint eltúlzott fogyasztásunk a vízkészletek csökkenésére is drasztikus hatással van: 1 liter palackozott víz előállításához átlagosan 9 liter vizet használunk el ill. összességében 140 liter vízre van szükség egy csésze kávé élvezetéhez.