fejlődő országok

Légszennyezés: A néma gyilkos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb tanulmánya szerint jóval kevesebb halálesetet okoz ma fertőző betegség és alultápláltság a húsz évvel ezelőtti adatokhoz képest, viszont az is kiderült, hogy a légszennyezettség sokkal veszélyesebb, mint azt gondoltuk.

Százezer szolárlámpa áram nélkül élőknek

A japán Panasonic a napokban bejelentette: összesen 100.000 szolárlámpát oszt szét ingyen azon fejlődő országok családjainak, akik áramellátás nélkül élnek. A vállalást 2018-ig teljesíti.

A fejlődő világ tovább támogatja az olajat és a szenet

A fosszilis energiahordozókhoz adott állami támogatások már 2011-ben elérték az 523 milliárd dolláros nagyságrendet, ha a megújulók hasonló nagyságrendű támogatásban részesülnének, akkor például a mostani uniós CO2-kibocsátási engedélyek értékének a mostani érték több mint tízszeresét kellene elérniük.

Az oktatás jövője?

Mi történik, ha egy etióp faluban a gyerekek, akik sosem láttak még sem számítógépet, sem nyomtatott betűket, kapnak néhány táblagépet? 5 hónap alatt rájönnek, hogyan módosítsák a szoftvert, aktiváljanak letiltott funkciókat és talán közelebb kerülnek ahhoz is, hogy megtanuljanak olvasni.

A gravitáció mint áramforrás

A GravityLight zseniális ötlete a gravitációt állítja hadrendbe a fejlődő világ megsegítéséért, ahol több mint egymilliárd ember él elektromos áram nélkül, a drága, veszélyes és egészségkárosító kerozinra szorulva.

Segítség a fejlődő országoknak

Az Egyesült Királyság és Németország létrehozta a NAMA-t, miután Norvégia bejelentette, közel 180 millió dollárt adományoz Brazíliának az erdőirtás elleni küzdelemhez az Amazon Alapon keresztül.

Megújuló energia körkép 2011-ből

A megújuló energiák és bioüzemanyagok terén összesen 257 milliárd dollárnyi új beruházás történt 2011-ben, 37 milliárddal több, mint 2010-ben – áll a Worldwatch Institute jelentésében.

Véget kell vetni az éhezésnek

A nemzetközi befektetők és bioüzemanyag-termelők akkora földterületet vontak ki az élelmiszertermelésből, amely közel egymilliárd ember szükségleteit elégíthetné ki – állítja az Oxfam.

Éghajlatváltozás – számokban

Egyre tarthatatlanabbá válik a nézet, hogy az éghajlatváltozás közvetlen hatásaival csak a jövőben kell majd szembenéznünk: egy új tanulmány szerint évente közel 1,2 milliárd dolláros kár és 400.000 ember halála követlenül a klímaváltozás számlájára írható.

Hasznos földigiliszták

A földigiliszták képesek eltávolítani a szerves hulladékokból az olyan toxikus nehézfémeket, mint a kadmium és az ólom, ezért hatékonyan alkalmazhatók lennének a hulladékgazdálkodásban.