felfedezés

A nemlétező sziget

Egy kutatócsoport felfedezte, hogy bár a Google Earth és az időjárási térképek jelzik és tudományos publikációk is említést tesznek róla, a csendes-óceáni Sandy sziget nem létezik.

Egy újonnan felfedezett vegyület segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben

A Machesteri Egyetem, a Britsoli Egyetem és a Sandia National Laboratories tudósai nemrég megjelentettek egy tanulmányt, melyben a Criegee biradikálisok (kettős szabadgyökök) forradalmi jelentőségű lehetőségeit taglalják. A színtelen átmeneti vegyületek ugyanis képesek oxidálni olyan, az égés során keletkező szennyezőanyagokat, mint a nitrogén-dioxid vagy a kén-dioxid, így természetes úton képesek tisztítani a légkört.

Forradalmi felfedezés

Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt – idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

Környezetbarát akkumulátor-alternatíva

Ugye milyen idegesítő, hogy a telefonunk vagy laptopunk akkumulátora egy idő után már érezhetően kevesebbet bír ki egy töltéssel? Ez a lítium ion akkumulátorok nagy hibája, amellett persze, hogy rettentően környezetszennyező. Azonban az ausztrál Swinburne Egyetem egyik kutatója, Han Lin kifejlesztett egy olyan elemet, ami nagyon gyorsan feltölthető és huzamosabb használat után sem veszít a hatékonyságából.

Különös cápákat találtak

Paul Clerkin, a Moss Landing Marine Laboratories végzős hallgatója néhány hónapig tartó kutatása során 8 eddig ismeretlen cápafajt fedezett fel.

Obamáról neveztek el egy újonnan felfedezett halfajt

Öt új, a sügérek nemébe tartozó halfajt fedeztek fel az Egyesült Államokban – az új fajoknak négy elnök és egy alelnök után adtak nevet.

Omura-bálna először videón

Egy New England-beli kutatócsoport, nemrégiben kiadott egy tanulmányt, egy olyan bálnafajról, amit eddig még senki nem látott. Ez a faj az Omura. A projekt vezetője Dr. Salvatore Cerchio volt.

Őskori újrahasznosítás

Az újrahasznosítás nem modern találmány: egy új felfedezés bizonyítja, hogy őseink már 13.000 évvel ezelőtt is törekedtek tárgyaikat újabb és újabb formában felhasználni, bár valószínűleg nem a környezet megóvását tartották szem előtt.

Rengeteg új faj a Nagy-Mekong régióban

A WWF Extra Terrestrial címet viselő új jelentése listázza azokat az új fajokat, amelyekre 2011-ben bukkantak a kutatók a Nagy-Mekong régióban.

Spanyolországi óriáspandák – nem csak az állatkertben

Valószínűleg az óriáspanda ősétől származó, 11,6 millió éves – a faj történetéből ismert legrégebbi -, csont- és fogmaradványokat találtak nemrég Spanyolországban.