fém

El Salvador meghúzza a vonalat “arany és zöld között”

El Salvador kicsiny országa egy történelmi jelentőségű döntést hozott meg, betiltják a fém bányászását. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokon kívül szinte minden ország érzi, hogy itt az ideje változtatni, és tenni valamit a környezet pusztítása ellen.

Egy szobor csak kanalakból? Lehetséges!

Az amerikai művész, James Rice egy rendkívül különleges alkotást hozott létre. Kanalakból készített egy motorkerékpárt. A szobrot azért hozta létre, hogy megmutassa az embereknek, hogy a hétköznapi tárgyak mekkora mértékben vegyültek be a művészetbe.

A Midsummer svéd napenergia szakértő a Chalmers Műszaki Egyetemmel közösen egyedi eljárást fejlesztett ki a ritka fémek újrahasznosítására

A Midsummer, a rugalmas vékonyrétegű CIGS napelemek költséghatékony gyártására alkalmas gyártósorok vezető beszállítója egyedi eljárást fejlesztett ki a vékonyrétegű CIGS napelemek gyártásából visszamaradt ritka fémek (pl. indium és gallium) újrahasznosítására, amely nagymértékben csökkenteni fogja a napelemek gyártásához szükséges anyagok költségét.

Önfenntartó mobil ház

Minden környezetvédő álma lehet az a lakóotthon, melyet a hagyományos házak és a mobil lakókocsik kreatív kombinációjából hoztak létre.

Érmékből lámpa

New York-i tervező, Kellam Clark mesebelinek tűnő lámpája ragyogó példája a hosszú távú, fenntartható tervezésnek köszönhetően újrahasznosított anyagainak.

Fémdobozokból műalkotás

Vajon mit lehet kezdeni egy eldobott fémdobozzal? Az átlagember elmegy mellette, valakinek viszont műalkotások alapját jelenti.

Lélegző épületek alakváltó, hőérzékeny fémből

A homeosztatikus építészeti irányzat célja lélegző épületeket létrehozni, ez azonban korántsem könnyű. A termobimetált, egy laminált építőanyagot tulajdonságai alkalmassá teszik a feladatra: környezetének, pontosabban a hőmérséklet változásának hatására más-más formát vesz fel.

Mágnesből újrahasznosított ritkaföldfémek – biztató kilátások

Mivel számos új generációs technológiához elengedhetetlenek, ám drágák, a ritkaföldfémek piaci kínálatának bővítését szolgáló megoldások, mint az újrahasznosítás, fontos szerepet játszhatnak a költségek csökkentésében.

Lélegzetelállító és méregdrága bicikli fából

A brit Thonet állt elő a hajlított nyírfából készített kétkerekűvel, a gyönyörű minimál igazi megtestesítőjével. Limitált darabszámú kerékpár, melynek árán több középkategóriás autót is vehetünk – újonnan.

Beletépnek a fémért a húrokba

Vállalkozás alakult a hangszerek elhasznált húrjainak gyűjtésére, mert az ezekben található nikkel igen értékes fém, és a világon várhatóan egyre kevesebbet tudnak majd kitermelni belőle.