fém

A Béke angyala – szobor lefoglalt lőfegyverekből

Mihez kezdjünk a bandatagoktól és terroristáktól elkobzott fegyverekkel? Amerikában megtalálták a módját, hogy a gyilkos eszközök békés célokra hívják fel a figyelmet.

A Midsummer svéd napenergia szakértő a Chalmers Műszaki Egyetemmel közösen egyedi eljárást fejlesztett ki a ritka fémek újrahasznosítására

A Midsummer, a rugalmas vékonyrétegű CIGS napelemek költséghatékony gyártására alkalmas gyártósorok vezető beszállítója egyedi eljárást fejlesztett ki a vékonyrétegű CIGS napelemek gyártásából visszamaradt ritka fémek (pl. indium és gallium) újrahasznosítására, amely nagymértékben csökkenteni fogja a napelemek gyártásához szükséges anyagok költségét.

A múzeum, melyet a sivatag ihletett

A hajlított fémből készült, futurisztikus Ordos Múzeum terveit 2005-ben készítette el a MAD Architects, és végre felépült a kínai Belső-Mongóliában. A fémzsalukból épített, űrkorszaki homlokzattal rendelkező épület passzív világítással és fűtő-hűtő rendszerrel van felszerelve.

Ártalmas kínai rizs

A Kínában termesztett rizs tíz százalékát különböző nehézfém származékok szennyezik be – köszönhetően a rohamosan növekedő iparosodásnak.

Autómodellek sörös dobozból

Egyesek gyűjtik, mások egyszerűen kidobják, míg a környezettudatos fogyasztók újrahasznosítják az alumínium dobozokat. Akadnak azonban érdekes kivételek is, melyek az italos dobozok figyelemreméltó újragondolásából születnek.

Beletépnek a fémért a húrokba

Vállalkozás alakult a hangszerek elhasznált húrjainak gyűjtésére, mert az ezekben található nikkel igen értékes fém, és a világon várhatóan egyre kevesebbet tudnak majd kitermelni belőle.

Buick és Cadillac – újrahasznosított autók mint festővászon

Hogyan lehet újrahasznosítani egy 1963-as évjáratú International fagyiskocsit? Többek között erre is választ kapunk a Los Angelesben megrendezett „Art in the Streets” című kiállításon.

Csináld magad porszívó kartonpapírból

A Vax EV egy olyan porszívó, melynek burkolatát a termék csomagolásából hajtogathatjuk össze. A kérdés csupán az, hogy a kartonpapír mennyire strapabíró megoldás egy háztartási gép esetében?

Drive Thru a megszállott bicikliseknek

Az autósok már évtizedek óta használhatnak drive through éttermeket, a gyalogosok számára szintén rengeteg lehetőség kínálkozik a gyors étkezéshez. De mi a helyzet a kerékpárosokkal?

Egy olcsó fémötvözettel szén-dioxid-mentesen lehetne hidrogént termelni

Általában drága fémötvözeteket használnak például a számítástechnikai chipek előállításánál, ezek a fémötvözetek napenergiát felhasználva vízből állítják elő a hidrogént.