fenntartható építészet

Ilyen lesz a kibővített Heathrow repülőtér!

A Heathrow repülőtér bővítésével kapcsolatos információk a napokban nyilvánosak lettek, így megtudhattuk, hogy mely cégek vesznek majd részt a munkálatokban. A repülőtér újításában a Grimshaw, a híres Zaha Hadid Architects, a HOK és a Benoy fog közreműködni. Mindegyik építészeti cég ugyanazzal a stílussal szeretné megközelíteni a projektet: egy globális átjárót szeretnének létrehozni, ahol az emberek találkozhatnak a fenntarthatóság fogalmával.

Hatszintes “faház”

Fából építkezni sosem ment ki a divatból, azonban kanadai építészek egészen új szintre emelték a “faház” fogalmát. Hatszintes épületük terve egyedülállónak számít Észak-Amerikában, mellyel a fenntartható építészetet igyekeznek népszerűsíteni.

Kavics, felhőkarcoló és fenntarthatóság

Szokatlan alakú, kavicsformájú felhőkarcolók tervei kerültek nyilvánosságra. Nem csak a szerkezete különleges azonban az épületeknek, hanem az is, hogy számtalan aktuális problémára szeretnének vele megoldást nyújtani.

Fenntartható épületek VIII. rész – Wayne L. Morse Törvényszék

Az Oregon állambeli törvényszék egyike a már fenntartható módon épült állami épületeknek. A masszív építmény egy korábban konzervgyárként funkcionáló telken kapott helyet, ahol az üzem számos komoly környezeti kárt okozott.

Konténerluxus

A hajókonténerek épületként való újrahasznosítása nem újdonság, a végeredmény azonban ritkán tartozik a luxuskategóriába, épp ezért különleges az Egyesült Államokban épülő, a The Power of Green Housing Development nevet viselő társasház.

Fenntartható orosz stadionok

A 2018-as FIFA világbajnokságra készülve új, fenntartható megoldásokat is alkalmazó stadion épül az oroszországi Rosztovban.

Palackházak Nigériában

A nigériai Yelwa településen élők büszkélkedhetnek a világ első, teljesen műanyag palackokból készült házával.

Sátor az ágak között

A Luminair Tree Tentje gubóra emlékeztet: a könnyűszerkezetű sátrat a talaj helyett a lombok közé tervezték.

Szemkápráztató jordániai szálloda

Wadi Rum hatalmas, tűzvörös sivatagi sziklái megihlették az Oppenheim Architecture építészeit, akik a természetes formákat követve a sziklarepedések, barlangok beépítésével luxuskategóriás ökohotelt és lakásokat álmodtak.

Úszó lakószigetek lephetik el az óceánokat

A holland Whim Architects adománygyűjtő kampányt indított a Kickstarter, céljuk önfenntartó, úszó szigeteket építeni óceáni hulladékból.