fenntartható építészet

A régészet a fenntartható építészet tanítómestere – videó

Rachel Preston Prinz amerikai építész történész, aki munkásságában nagy hangsúlyt fektet történelmi építészet emlékeinek megóvására, és a rég alkalmazott megoldások újraértelmezésére. A TEDx által szervezett előadásában arról beszélt, hogy mi mindent tanulhat a mai fenntartható építészet a régmúlt korok építészetétől.

Akkumulátorház – igen, ilyen is van!

A svájci Samedanban épült Islas Kereskedelmi Iroda egy hatalmas energiatároló-kapacitású, fenntartható építmény – a Mierta & Kurt Lazzarini Architekten munkája egy nagy, felszín alatti víztartály és a tetőn elhelyezett napenergia-rendszer segítségével raktározza el az energiát hő formájában.

Brazília sportlétesítményei megújulnak

Brazília rohamtempóban készül a 2014-es labdarúgó-világbajnokságra és a 2016-os olimpiára – számos sportlétesítményt újítanak fel és alakítanak át az országban: a fővárosban található Estádio Nacional de Brasília stadion nem csupán korszerűbbé, hanem fenntarthatóvá is válik.

Élhető garázsok

A Building Trust International közzétette a HOME pályázat díjazottjainak listáját. A nyáron induló design-verseny célja az volt, hogy megoldási lehetőségeket sorakoztasson fel a világ legfejlettebb országaiban élő idősek, diákok és hajléktalanok lakhatási problémáira.

Fenntartható épületek VIII. rész – Wayne L. Morse Törvényszék

Az Oregon állambeli törvényszék egyike a már fenntartható módon épült állami épületeknek. A masszív építmény egy korábban konzervgyárként funkcionáló telken kapott helyet, ahol az üzem számos komoly környezeti kárt okozott.

Fenntartható orosz stadionok

A 2018-as FIFA világbajnokságra készülve új, fenntartható megoldásokat is alkalmazó stadion épül az oroszországi Rosztovban.

Great City: kínai zöld szuperváros

Sokaknak a túlzsúfolt, szmogban fuldokló Peking jut eszébe, ha kínai városokról esik szó, az Adrian Smith + Gordon Gill Architecture azonban egy egészen másféle települést tervezett Chengdu Tianfu körzetbe: Great City-t, ahol sem a túlterhelt infrastruktúra, sem a légszennyezés nem keseríti meg a lakosok életét.

Gyémánt Ház – gyönyörű, díjnyertes, fenntartható

A zöld építészeti megoldások alkalmazása világszerte egyre népszerűbb – a malajziai Bangunan Berlian, vagyis “Gyémánt Ház” élen jár a fenntartható épületek között.

Hatszintes “faház”

Fából építkezni sosem ment ki a divatból, azonban kanadai építészek egészen új szintre emelték a “faház” fogalmát. Hatszintes épületük terve egyedülállónak számít Észak-Amerikában, mellyel a fenntartható építészetet igyekeznek népszerűsíteni.

Ilyen lesz a kibővített Heathrow repülőtér!

A Heathrow repülőtér bővítésével kapcsolatos információk a napokban nyilvánosak lettek, így megtudhattuk, hogy mely cégek vesznek majd részt a munkálatokban. A repülőtér újításában a Grimshaw, a híres Zaha Hadid Architects, a HOK és a Benoy fog közreműködni. Mindegyik építészeti cég ugyanazzal a stílussal szeretné megközelíteni a projektet: egy globális átjárót szeretnének létrehozni, ahol az emberek találkozhatnak a fenntarthatóság fogalmával.