földgáz

Energiaügyi Minisztérium: a két évvel korábbinál közel negyedével volt alacsonyabb a gázfogyasztás az első fél évben

A 2022 első hat hónapjában még több mint 5,7 milliárd köbméteres felhasználással szemben 2024-ben januártól június végéig mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Az idei első félévben a megelőző esztendő azonos időszakához képest 6,5 százalékos volt a csökkenés – jelentette be szerdai közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Németh Szilárd: továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a gáz és az áram

Továbbra is Magyarországon a legolcsóbb a gáz és az áram – írta Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos pénteken közösségi oldalán az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal által közösen megbízott cég, a finn VaasaETT júniusi kimutatása alapján.

EM: jócskán az elvárt szint felett a hazai gáztárolói töltöttség

Az uniós ütemterv július elsejére 65 százalékos arányt ír elő a magyarországi tárolók töltöttségére, ezt azonban már májusra sikerült túlteljesíteni, a jelenleg több mint 5 milliárd köbméternyi készlet a teljes kapacitás 78 százalékát teszi ki – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.

Fontos lépés az integrált dél-kelet európai energiapiacon a magyar KELER és a bolgár BGH együttműködése

Jelentős hatással lesz a régió gázpiacának működésére a Balkan Gas Hub (BGH) és a KELER KSZF együttműködése, a bolgár gázpiac-üzemeltető és a magyar klíringház partnerségének célja a központi szerződő fél szolgáltatás bevezetése a hitelkockázatok, piaci kockázatok csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében a rövid- és hosszú távú gázpiaci tranzakciók során – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a KELER közös közleményben szerdán.

Európai Számvevőszék: az EU-nak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét

Annak tanulságaira építve, hogy az Oroszországból származó, az Európai Unió teljes földgázimportjának mintegy 45 százalékát kitevő földgázimport gyors, az ukrajnai háború miatti kivezetése ellátási krízist, majd megfizethetőségi válságot eredményezett, az uniónak meg kell szilárdítania a földgáz megfizethetőségi keretét – jelentette ki az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke hétfőn.

Energiaügyi Minisztérium: már termel az első kút a berettyóújfalui gázmezőn

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, hétfőn üzembe helyezték az első kutat – jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Két hétre leáll az MVM áramszámlázási rendszere július 1-jétől

Az MVM áramszámlázási rendszere július 1-jétől előreláthatólag két hétre leáll, miután június 30-án az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be – közölte az MVM hétfőn az MTI-vel.

Az MVM részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x) Shah Deniz a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezője, amelyet a BP üzemeltet, részesedés pedig azt jelenti, hogy Magyarország nagy mennyiségű földgázhoz jut – mondta. A miniszter Magyarország szempontjából óriási jelentőségűnek nevezte az aláírt megállapodást, amelyben rögzítették, hogy 2050-ig melyik fél mekkora mennyiséget termelhet ki a Kaszpi-tenger alól. […]

Lantos Csaba: az MVM-csoport vásárol részesedést a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében

Az MVM-csoport kötött megállapodást szerdán az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC-vel (SGC) az Azerbajdzsán területén lévő Shah Deniz tengeri földgáz- és kondenzátum mező termelés-megosztási megállapodás 5 százalékos részesedésének megszerzéséről – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter a megállapodást követően az MTI-nek telefonon.

Energiaügyi Minisztérium: háromnegyedig töltve a hazai gáztárolók

Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége. A hazai arány a negyedik legmagasabb Európában, a felhasználáshoz mért mutatónk 48 százalék feletti, a harmadik legkedvezőbb a kontinensen – jelentette be csütörtöki Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).