földrengés

Egy néma eszköz, ami veszélyes hangokra figyelmeztet

A Raspberry Pi-powered boom censor egy olyan eszköz, ami segíthet észlelni az emberi fül számára nem hallható veszélyes zakokat, amennyiben azok a közelből jönnek. Péádul egy kezdődő földrengés moraját, vagy a SpaceX rakéta kilövését.

A Föld forgásának lassulása okozhat földrengéseket?

Valószínűleg senki sem érezte, de néha a Föld forgása lelassul. Persze ezek a sebesség változások elenyészők, talán egy-két milliszekundum eltérésre lehet számítani. Két geológus viszont úgy véli, hogy emiatt az apró lassulás miatt jövőre sokkal durvább földregésekre lehet számítani.

Japán partjainál honos állatokat találtak az USA partjainál

Nem várt fejleményei lettek a hat évvel ezelőtti, Japánt sújtó földrengésnek és cunaminak. Több japán tengeri organizmus juthatott el az Egyesült Államok nyugati partjaiig, ami véletlenül a világ eddigi legnagyobb nem tervezett tengerbiológiai kísérletét eredményezte.

Újjáépült az olasz város a tavalyi földrengés után

Az olasz Amatrice városát korábban számtalan turista látogatta meg minden évben, főként a híres helyi tészta és a táj miatt. Ez azonban tavaly augusztusban megváltozott, hiszen egy 6,2-es erősségű földrengés tette a porral egyenlővé. Egy év elteltével viszont visszatérhet az élet a kis városba.

A földrengés biztos ágy

Tegyük fel, hogy mélyen alszunk mikor a földrengés betalál. Számos dolog van, amelyet érdemes csinálni földrengés alatt, de egyik sem olyan amelyet alvás közben lehetne. Erre találták ki ezt az ágyat, amely teljesen földrengésbiztos, így nem fog ránkzuhanni a tető.

Karton katedrális

Elkészült az a karton katedrális, amely egy korábban földrengés által elpusztított épület helyére épült, mint átmeneti megoldás a következő építkezés megkezdése előtt.

Tömeges „viszlát” az atomnak Japánban

Most kell megálljt parancsolni Japánban a nukleáris fejlesztés politikájának, mert valószínű, hogy később már nem lehet – jelentette ki annak a 60 ezres tüntetésnek egyik résztvevője, amelyre Tokióban hétfőn került sor.

Szuperhálózat 26 milliárdért

Japán leggazdagabb embere előállt egy ötlettel: épüljön Japánban egy közel kétezer kilométer összhosszúságú vezetékhálózat, amiben az áramot már 60 százalékban zöld energiából szolgáltatnák.

Új japán módszer a talajban lévő sugárzás eltávolítására

Egy továbbfejlesztett módszerrel el lehet majd távolítani a talajban lévő radioaktív céziumot, így a japán hatóságoknak nem kell az óriási mennyiségű földet kicserélni. Ez hatalmas segítséget jelent, hiszen az országban az utóbbi huszonöt év legnagyobb nukleáris katasztrófája történt tavasszal.

A „CO2-struktrájú” építőanyag erősebb a betonnál

Manapság a beton az egyik legelterjedtebb építőanyag. De valószínűleg nem sokáig, mert egy japán kutatócsoport valami sokkal jobbat fejlesztett ki. CO2-struktrának hívják, és a japán TIS&Partners fejlesztette ki.