fotoszintézis

A növekvő légköri szén-dioxidra fotoszintézisük növelésével válaszolnak az idős tölgyfák

Egyharmaddal fogják növelni fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák válaszul a légköri szén-dioxid 2050-re várható átlagos növekedésére – derítették ki a Birminghami Egyetem kutatói.

Hetente két métert nő a Bosco Verticale

A Milánó függőleges erdejeként híressé vált épületkomplexum, a Bosco Verticale építése javában folyik, és minden héten két méterrel kúsznak magasabbra az épületek. Stefano Boeri épülete az első lépés annak irányába, hogy a koszos nagyváros egy élhetőbb hely legyen.

Húsz év múlva már az autók is oxigént termelhetnek

Valami olyasmiről van szó, hogy ez az autó úgy viselkedik, mint egy növény: szén-dioxidból oxigént állít elő. A YeZ autó koncepció mellett a többi zöld autó elpirulhat, hiszen nemhogy nulla, hanem negatív a károsanyag-kibocsátása.

A valóban zöld autó: a Nap és a növények erejével hajtva

A napelemes autók évről évre egyre átlagosabbak lesznek– szerencsére –, ám ez az új autó egy kicsit másként használja fel a napenergiát, mint ahogy azt megszoktuk. Ugyanis ezt a fotoszintézis ereje hajtja meg, vagyis az a folyamat, amelynek során a növények a napfényből tápanyagot állítanak elő maguknak. A működés elvét tükrözendő, az autó a Photsynthesis Car nevet kapta.

A fotoszintézis során termelődő energiát is lehet hasznosítani

A Cambridge Egyeteme tudósai tervezőkkel közösen azon dolgoznak, hogy a növények fotoszintetizálása közben termelődő energiát fel lehessen hasznosítani.