gáz

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

A képviselők a kiszolgáltatott fogyasztók védelmét és az átláthatóság biztosítását célzó intézkedéseket hoztak.

Németh Szilárd: az átalánydíjat fizető fogyasztókat segíti a kedvezményes földgázmennyiség kiosztásának módosítása

Az átalánydíjat fizető fogyasztóknak ad segítséget a kedvezményes földgázmennyiség kiosztásának áprilistól életbe lépő módosítása – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten.

A holland szenátus elhalasztotta a groningeni gázmezők bezárásáról szóló szavazást

A holland parlament felsőháza, a szenátus elhalasztotta a szavazást arról a törvényről, amely véglegesen bezárná az észak-hollandiai Groningen gázmezőket, mivel a testület többsége több garanciát követelt az ország energiabiztonságára.

Megkezdte a Keleti gázellátó rendszer kiépítését a Gazprom

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével – közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.

Akár már jövőre búcsút inthetnénk az orosz gáznak, ha akarnánk

Uniós módon hozott is meg nem is az Európai Tanács március 4-ei, a gázfogyasztás csökkentésével is foglalkozó ülése: az energiáért felelős miniszterek olyan politikai kompromisszumra jutottak, ami bátorítja a tagállamokat arra, hogy 2025. március végéig átlagosan legalább 15%-kal csökkentsék gázfogyasztásukat a 2017. április 1 – 2022. március 31. közötti időszakhoz képest, gyorsítva ezzel a blokk orosz gázról való leválását.

Uniós biztos: a gázkereskedelemre kivetett német tranzitvám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását – jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Bulgária leállította a kőolajimportot Oroszországból

Bulgáriában péntektől teljes tilalom lépett életbe az orosz kőolaj behozatalára – számolt be a BGNES bolgár hírügynökség.

Az Európai Bizottság továbbra is gáztakarékosságot javasol az uniós tagállamoknak

Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal – olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.

Előkészítik a román és moldovai energetikai hálózat összekötését

A román és moldovai villamosenergia- és gázhálózat összekapcsolásának előkészítéséről, Moldova európai uniós energetikai integrációja műszaki feltételeinek megteremtéséről határozott a román kormány szerdán.

Kék bolygó – Ifj. Chikán Attila: a 2040-es évek végéig szükség lesz a fosszilis energiára

A megújuló energia aránya 2035-ig reálisan az ötven százalékot sem érheti el, a 2040-es évek végéig egyre csökkenő mértékben, de szükség lesz a fosszilis energiára, a nukleáris energiára pedig még azután is – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. elnök-vezérigazgatója Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent, legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.