GMO

Új GM-növény termesztését engedélyezné az Európai Bizottság – a biztonságra vonatkozó vizsgálatok súlyos hiányosságai ellenére

Sajtóhírek szerint egy új génmódosított növény kaphat köztermesztési engedélyt az Európai Bizottságtól annak ellenére, hogy európai kutatók szerint kockázatot jelent egyes beporzókra, továbbá a biztonságra vonatkozó vizsgálatok is nagymértékben hiányosak.

Paradicsom és burgonya egy növényen

Az Egyesült Királyság egyik kertészeti központja közel tíz évig dolgozott azon a növényen, amelyen egyszerre terem paradicsom és burgonya.

Hogyan lehet elkerülni az éhezést?

83 milliárd dolláros befektetés 2050-ig – a Food in Agriculture szervezet becslése szerint a következő 30-40 évben ennyit kell befektetni a világ élelmiszeriparába, hogy a népesség ellátását biztosítsák. Mindehhez csak fenntartható megoldásokon keresztül vezethet az út.

Peru mostantól GMO-mentes

Hosszú küzdelem után Antonio Brack, az előző perui kormány környezetvédelmi minisztere és számos aktivista csoport közös erőfeszítésének eredményeként Ollanta Humala elnök 2011-ben aláírta a genetikailag módosított élelmiszerek importját, előállítását és felhasználását a következő 10 évben tiltó törvényt. A rendelkezés nemrég életbe lépett.

Magyarország is csatlakozott az Alpok-Adria GMO-mentes Régióhoz

Határozatot szavazott meg az Országgyűlés, felkérve az önkormányzatokat, hogy – egy horvátországi kezdeményezéshez csatlakozva – közigazgatási területükön tiltsák meg a genetikailag módosított szervezetek alkalmazását az agrárgazdaságban.

GMO-mentesek a repce vetőmagok

Lezárult a repce vetőmagok vizsgálata, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szaklaboratóriumaiban. Az ellenőrzésen nem találtak GMO-szennyezést egyetlen vetőmag mintában sem.

Ma tartja első ülését az újonnan megalakult GMO munkacsoport

A frissen életbe lépett kormányhatározat értelmében a ma megalakuló munkacsoportot feladata, hogy összehangolja a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat.