IT

A “zöld informatika” segítségével csökken az ökológia lábnyom

Teret nyer a „Green IT”, azaz a „Zöld Informatika” a BGF gazdaságinformatikus és web-programozói képzésein, ahol elsőként vezetik majd be a Főiskola saját fejlesztésű, platform független digitális tananyagát. A multimédiás tanulófelületek kialakításával nem csak a tan- és segédanyagokat érhetik el a hallgatók saját informatikai, mobilkommunikációs eszközeiken keresztül, de a számonkérés is elektronikusan zajlik majd. A fejlesztés eredményeként jelentősen csökken a képzés papírfelhasználása, a hallgatók pedig parkokban, kávézókban, vagy akár vízparton is készülhetnek óráikra jegyzetcipelés nélkül.

A szélenergia-felhasználás IT-hátterének fejlesztésén dolgozik az MTA SZTAKI

Környezetvédelmi és költségelőnyei miatt a megújuló energiafajták termelése rohamos ütemben nő a világban. A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb számítása szerint havonta egy napnyi energiát a szélnek köszönhetünk: az erőművek termelése jelenleg a világ áramfelhasználásának mindössze 4,5%-át teszi ki, pedig az ipari méretű szélturbinák bőségesen elláthatnák a világ lakosságát.

A világ legzöldebb adatközpontját építik meg Izlandon

Egy brit vállalat bízta meg a Coltot, egy telekommunikációs és informatikai céget, hogy építse fel a világ első szénsemleges adatközpontját, amelyet mintegy előre összeszerelve szállítanak Izlandra.

Hatalmas siker a világ első zöld bluetooth klaviatúrája

Örömmel jelentjük, hogy sikeres volt az iZen Bamboo fantázianevű wireless billentyűzet fejlesztéséért indított akció a Kickstarter weboldalán. A honlap felhasználói kreatív projekteket segíthetnek adományaikkal, az iZen javára pedig könnyűszerrel összegyűlt az induláshoz szükséges 18.000 dolláros összeg.

Zöld technológia klaszter

Az Európai Bizottság 2009-ben felkérte az informatikai szektort, hogy 2010-ig alakítson ki közös módszertant az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mérésére. Ez eddig nem született meg, ennek az oka, hogy a fenntartható fejlődés gondolatköre nem vált a szakmai- társadalmi közgondolkodás részévé.