jegesmedve

Erősen olvad a jegesmedvék utolsó menedéke is

Egy új kutatás szerint a jegesmedvék túléléséhez fontos “utolsó jeges térség” néven emlegetett északi-sarki terület jege a klímaváltozás miatt gyorsabban olvad, mint korábban gondolták.

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az állatoknak

Az északi-sarkvidéki jégveszteség miatt jóval nagyobb energiára van szükségük az ott élő állatoknak, például a jegesmedvéknek és narváloknak a helyváltoztatáshoz és táplálékszerzéshez – állapították meg amerikai kutatók.

Hó helyett a homokban járkálnak a jegesmedvék

Mikor egy természetfotós elutazik Barter Island-re, Alaszkába, joggal feltételezhetné, hogy friss hóban járó-kelő jegesmedvékről fog tudni képeket csinálni. Így gondolta Patty Waymire is, aki néhány hónapja utazott el a szigetre, a fent említett célból. Sajnos azonban, legnagyobb megdöbbenésére sem hó nem volt, sem jég.

Elkészült Aurora!

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk Aurora-ról, a Greenpeace óriás jegesmedvéjéről, mellyel a Shell központja előtt igyekeznek kifejezésre juttatni a sarkvidéki fúrások elleni tiltakozásukat.

Aurora, a Greenpeace óriási jegesmedvéje

Miközben a sarki jég folyamatosan olvad az éghajlatváltozás miatt, a Shell nem szeretne felhagyni tervével, hogy újabb fúrásokat kezdeményezzen az Északi-sarkon. A Greenpeace minden erejével ennek megakadályozásán van, ehhez egyik fő eszköze a nyilvánosság figyelmének felhívása.

A WWF és Coca-Cola közös kampánya a Északi-sarkért

A Természetvédelmi Világalap és a Coca-Cola a közelmúltban jelentették be, hogy egyesítik erőiket és hatalmas zöld kampányt indítanak a sarkvidék védelmével összefüggésben a tudatosság növelése és a finanszírozási háttér megerősítése céljából.

Jegesmedvék: szigorúbb szabályozást!

Az északi-sarki katasztrofálisan felgyorsult olvadása mellett egyre nagyobb veszélyt jelent a jegesmedvékre a vadászat – környezetvédő csoportok a faj kereskedelmére vonatkozó szabályozás szigorításáért lobbiznak, az amerikai és orosz kormánynál sikerrel, a két állam felhívást intézett a nemzetközi közösséghez a jegesmedvék védelmének megerősítésére.

Beárazott jegesmedvék

Érdemes-e finanszírozni a jegesmedvék védelmét az ár/érték arányuk alapján? – Kanada kormánya számára 2011-ben készült háttérelemzés a jegesmedvék gazdasági hasznáról.

Kilenc napig úszott egy jegesmedve

Kilenc napig úszott megállás nélkül egy jegesmedve – 687 kilométert téve meg. Kutatók szerint az állat rendkívüli teljesítményének hátterében a klímaváltozás következményei állnak.

Cselekedj, mielőtt túl késő!

Az indonéz Ferdi Rizkiyanto rendkívül kreatív, a részletekre kitüntett figyelmelmet fordító művész. Íme egy példa munkái közül, mely a globális felmelegedést állítja a középpontba.