kinetikus energia

Hintázz és termelj áramot!

A hintaágy már önmagában is egy hasznos dolog, persze nem a szó hagyományos értelmében: elsősorban arra jó, hogy az ember egyszerűen, a szabadban kikapcsolódhasson, pihenjen, megálljon egy kicsit és csak lazítson. Ám a zsiráfra emlékeztető kerti hintaágy, a Green Yard mindeközben még áramot is termel, és hintaágy, valamint kerti világítás is egyben.

Áramtermelés tekeréssel

Milyen jó is az, amikor a kellemeset össze tudjuk kötni a hasznossal – vagy a hasznosat a még hasznosabbal. Ez történik akkor is, amikor a testmozgással össze tudjuk kapcsolni az energiatermelést. Erre ad lehetőséget a K-TOR Power Box néven futó eszköze is.

Energiatermelő kínai gyógygolyók

A kínai gyógygolyók, vagyis a Csikung golyók a hagyományos kínai gyógyítás eszközei: ha ügyeskedve görgetjük őket tenyerünkben, akkor akupunktúrás pontokat stimulálunk velük, aminek következtében az izmok és a csontok ellazulnak, így könnyen kikapcsolódhatunk a golyók által. Sőt, Jiang Qian ötlete nyomán akár energiát is termelhetnénk velük.

Az emberi testmozgás energiája

Akár csak kényelmesen sétálunk, akár komoly edzést végzünk, a testünk nagyon sok energiát termel nap, mint nap. De ez az energia kárba vész, hiszen nem hasznosítjuk sehogy. A Tusk egy olyan szerkezet koncepciója, amely nem hagyja, hogy testünk energiája csak úgy semmivé legyen, hanem akár a mobiltelefonunkat is feltölthetjük vele.

Jojózz és termelj energiát

Órák hosszat a számítógép előtt ülni – eléggé zsibbasztólag hat a testünkre. Hátunk, lábaink elgémberednek, nem is véletlen, hogy óránként tíz perc könnyű mozgás javallott. Ha ezt a kis pihenőidőt összekötjük az egerünk feltöltésével, akkor duplán nyerünk: újult erővel folytathatjuk a munkát, és testünk energiáját is hasznosíthatjuk egy kicsit a környezet védelmében.

Kinetikus energiát hasznosító kerekesszék

Ha az éjszakai biciklizés veszélyes, akkor kerekesszékkel közlekedni a sötétben még inkább az. Persze a világítás sokat segíthet ilyen helyzetben, de egy plusz akkumulátor nagyon nagy terhet jelenthet annak, aki a székben ül, pláne ha maga hajtja a kereket. Erre nyújthat megoldást Min-Goo Kim, Yun-Jin Chang és Su-Eun Park koncepciója.

Önellátó beengedő kapu

A LiteOn Awards azokat a koncepciókat, ötleteket értékeli és támogatja, amelyek a fenntartható fejlődést, a zöld életmódot teszik lehetővé. A 2010-es megmérettetés egyik győztese a Guangdong University of Technology VIVA csapata által tervezett, a saját kinetikus energiáját felhasználó beengedő kapu lett.

A süvítő metró energiája

A metrókocsik szele összekócolhatja a hajunkat, de akár fel is frissíthet, és akár elektromos áramot is fejleszthet, Tao Ma 2010-es koncepciója szerint legalábbis.

Újabb koncepció a testmozgás és az energiatermelés összekapcsolására

Nincs egy hónapja, hogy írtunk a „hörcsögkerékről”, amely áramot termel, miközben az ember kocog benne. Most itt egy újabb koncepció, az ENERGYME, amely szintén az ember testedzése közben termelődő mozgásenergiát alakítaná át elektromos árammá, mellyel a szerkezet tetején lévő LED-lámpát lehetne táplálni.

A séta energiája

El tudod képzelni, hogy napi 50 000 lépés mennyi energiát jelent? Laurence Kembell-Cook, a Pavegen Systems igazgatója elképzelte, és megalkotta a Pavegen „csempét”, amely képes az utcán sétálás mozgásenergiáját elektromos árammá alakítani. Nem csoda, hogy a forgalmas nagyvárosok rajonganak az ötletért.