kísérlet

Jövőre megkezdi a Mars Ice Home tesztelését a NASA

Kétség kívül az emberiség következő hatalmas ugrása az űrkutatás terén a Mars potenciális kolonizálása lesz. Az előkészületek már persze régóta zajlanak, azonban a NASA hamarosan egy nagy lépést fog tenni, hogy előrelendítse a dolgot.

Kína is épít magának egy részecske ütköztetőt

Kína már egy ideje fontolgatja, hogy ő is belép a kísérleti fizika, Európa és USA által uralt világába. Most be is jelentették, hogy 2020 körül el is kezdik az első fázist, vagyis megkezdődnek az építkezések a hatalmas részecske ütköztetőhöz. A tervek szerint ez az ütköztető kétszer akkora, és hétszer erősebb lesz, mint a CERN Nagy Hadronütköztetőjénél (LHC).

Az oktatás jövője?

Mi történik, ha egy etióp faluban a gyerekek, akik sosem láttak még sem számítógépet, sem nyomtatott betűket, kapnak néhány táblagépet? 5 hónap alatt rájönnek, hogyan módosítsák a szoftvert, aktiváljanak letiltott funkciókat és talán közelebb kerülnek ahhoz is, hogy megtanuljanak olvasni.

Öngyógyító, érintésre érzékeny műbőr

Az élő bőr legfontosabb tulajdonságai, hogy rugalmas, képes önmagát gyógyítani, érzékeny az érintésre és a nyomásra, és mivel mindkettőt elektromos jelek útján érzékeli, jó vezető – a bőr szintetikus megfelelőjének előállításához mindezekre megoldást kell találni.

Feltámadó mamutok

Dél-koreai és orosz tudósok régóta azon dolgoznak, hogy gyapjas mamutot klónozzanak Szibériában talált, az örök fagy által konzervált csontvelőből, mindeddig sikertelenül, azonban egy nemzetközi kutatócsoport új leletei fordulópontot jelenthetnek a kísérletezésben.