közvilágítás

Az orvosok szerint a rossz LED közvilágítás káros lehet az egészségre

Számos város cserélte le a közvilágítását LED izzókra, hogy energia- és költséghatékonyak lehessenek, de az Amerikai Orvosi Egyesület (AMA) óva int ezek használatától. Egy nemrég kiadott közlemény szerint a LED lámpák károsak lehetnek a lakosok egészségére, főként a látást ronthatják, de akár a biológiai óránkat is felboríthatják.

Világító járda közvilágítás helyett

Folyamatos kérdés, hogyan lehetne csökkenteni a városok energiafelhasználását, így a közvilágítás hatékonyabbá tétele is fontos szempont. Úgy tűnik, van megoldás!

A közvilágítás dacolhat az áramkimaradással

Olcsóbb a közvilágítást napelemekkel fejleszteni, mint a hagyományos módon: megspórolható többek között a kábelezés és a vele járó földmunka – állítják kanadai szakemberek.

Elsötétülhet a fény városa

Egy új törvényjavaslat értelmében nem éghetnének a lámpák egész éjjel a párizsi üzletekben. A kezdeményezés célja az energiaspórolás és a takarékosság mint kultúra népszerűsítése.

LED-es átalakítás a Tower Bridge-nek

A nyári olimpia miatt London kitesz magáért: először a város levegőjének tisztábbá tételéért tett – és tesz azóta is – erőfeszítéseket, most pedig a város egyik jelképe, a Tower Bridge kap energiatakarékos átalakítást a nagy sportesemény apropóján.

Széltulipán – nappal a széllel táncol, éjjel világít

Mostanában elég sűrűn írtunk megvalósult vagy még csak ötletként létező, megújuló energiával működő utcai világításokról. Itt agy újabb koncepció, amely ötletes designjával és szépségével hívja fel magára a figyelmet.

Önfenntartó közvilágítás az Ecopole-lal

Az amerikai SavWatt kifejlesztette, sőt már USA-szerte több helyen telepítette önfenntartó közvilágítását, az Ecopole-t, amelynek egyszerre van napeleme és kis szélturbinája is. A LED izzónak köszönhetően az Ecopole nemcsak megújuló energiával működik, de még energiatakarékos is.

Nappal napelem, éjjel szélkerék

A nap- és a szélenergia a két legelterjedtebb megújuló energia, de mindkettőnek megvan a maga hátránya. A napenergiát csak nappal lehet hasznosítani, ekkor viszont a szél fúj kevésbé. Éjszaka a szél felélénkül, de nincs napfény. Hogy hogyan lehetne a két energiaforrás gyengeségét erősséggé fejleszteni? Például egy napelemes szélkerékkel.

Közvilágítás szélenergiával

A megújuló energia ott teheti a legnagyobb szolgálatot, ahol nagy a szükség, ám sokszor tiszta energiával működő berendezések nagyon drágák. A magyar igendesign, pontosabban a kolumbiai származású Alberto Vasquez és Lőrincz Dániel tavalyi koncepciója, a Flow a szeles partokon jelent ideális megoldást, ráadásul olcsó, egyszerűen elkészíthető és szélenergiával működik.

Városszépítő napelemek

A napelem technológiája adott, így az, hogy milyen formában valósítják meg, az már csak a fantázián múlik. És mi lehetne nagyszerűbb múzsa egy napelem tervezésénél, mint a természet? A fák és virágok ihlette köztéri napelemek a város díszei, és a megújuló energia forrásai is egyben.