kutatás

Élénk japán érdeklődés a BME autóipari kutatásai iránt

Magasrangú japán delegáció látogatott a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Gépjárműtechnológia Tanszékre a Magyar Suzuki Zrt. igazgatósági tagja és kollégái kíséretében.

Hatással van a por a napelemek teljesítményére?

A Brassói Erdélyi Egyetem munkatársai laboratóriumi és terepi környezetben teszteltek napelemeket.

Új elven működő, nagy hullámhosszúságú fénnyel vezérelt elektronforrást hoztak létre magyar kutatók

Új elven működő, nagy hullámhosszúságú fénnyel vezérelt elektronforrást hoztak létre szegedi, pécsi és budapesti kutatók, a megoldás új lehetőségeket nyithat a telekommunikációban, a biológiában, valamint az orvos- és anyagtudományban is – tájékoztatta kedden a Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó Wigner Fizikai Kutatóközpont az MTI-t.

Kulcsélmények mint a környezettudatosság mozgatórugói

Nagy Bence, az ELTE PPK doktorandusza a középiskolások környezetvédelemmel kapcsolatos élményeit vizsgáló kutatásával első helyet szerzett a VIII. Ipszilon Konferencia Értékteremtés a pszichológia és a neveléstudomány határterületein szekciójában.

Milyen az egészséges energiamix?- közösségi tudomány a Műegyetemen

A december 14-én 17 órakor kezdődő ismeretterjesztő előadáson megtudható mitől lehet háztartásunk és az ország energiagazdálkodása kiszámítható és fenntartható a jövőben.

A HUN-REN EK kutatóinak először sikerült tokamak plazmát előállítaniuk

Európai és japán mérnökök csoportjának 2023. október 23-án először sikerült tokamak plazmát előállítania a világ jelenlegi legnagyobb, mágneses összetartásra épülő kísérleti fúziós berendezésében, a japán Nemzeti Kvantumtudományi és Kvantumtechnológiai Intézetek (National Institutes for Quantum Science and Technology, QST) Nakai Fúziós Kutatóintézetében (Naka Fusion Institute) található JT-60SA tokamakban.

Talajnedvesség-térkép drónok és MI alkalmazásával

Mesterséges intelligencia bevonásával fejlesztenek módszertant a talaj nedvességtartalmának előrejelzésére a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának kutatói.

Palkovics László: innovációs ökoszisztéma is kiépült a zalaegerszegi tesztpálya körül

A Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya körül már egy olyan innovációs ökoszisztéma épült ki, ami egyebek között kutatóintézetnek, hadiipari vállalatnak is otthont ad – mondta Palkovics László az MTI-nak adott nyilatkozatában szerdán Brüsszelben.

Óriás “mágneskígyókat” fedeztek fel a Napon

Egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE kutatóinak közreműködésével eddig nem ismert térszerkezeteket, óriás “mágneskígyókat” talált a Nap mágneses terében – közölte az ELTE az MTI-vel szerdán.

AM-államtitkár: eddig 100 millió forinttal támogatta a kormány az erdőrezervátum-kutatásokat

Az elmúlt években 100 millió forinttal támogatta a kormány az erdőrezervátum-kutatásokat, az összegből a magyarországi 65-ből az idén év végéig 17 erdőrezervátum – fokozottan védett, érintetlen erdőrész – felmérése készül el – mondta az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Pilisszentkereszten.