lebegő

Különös társulás, a LEGO és a BMW közös projektje

A LEGO évtizedek óta inspirálja a gyerekeket és számtalan felnőttet is. A dán cég építőkockáival mindenki kibontakoztathatja a benne rejlő építészt, tervezőt, feltalálót. A LEGO azonban egy elképesztően futurisztikus, lebegő motort fog tervezni a BMW-vel karöltve.

Lebegő hangszóró az LG-től

Biztos sokan gondolják magukban, hogy mi ez az ökörség. Egy hangszórónak nem kell lebegnie. Ez tény és való, azonban azt el kell ismernünk, hogy a lebegő cuccokban van valami egészen futurisztikus és egy csipetnyi luxus. Nincs ez másként az LG új hangszórójával sem, amit a CES 2017-en mutattak be először.

Lebegő lámpa

A japánok sok furcsaságok képesek csinálni, de a tokyo-i Glow Design bemutatott egy igazán különös és futurisztikusan kinéző lámpát, ami ráadásul mágneseknek köszönhetően még lebeg is.

Egy lebegő erdő Rotterdamban

Mindannyian hallottunk már az úszó építészetről, de mi a helyzet az úszó erdőkkel? Egy holland designer cég, a Mothership egy 20 fából álló úszó erdőt fog “ültetni” tavasszal. A fák színes, újrahaszonosított bójákban lesznek elültetve. A projekt neve “Dobberend Bos”, amely hollandul azt jelenti, hogy lebegő erdő.

Lebegő ház: áradás elleni védekezés

Komoly tervezési kihívás olyan házat készíteni, amely a szélsőséges természeti erőknek is ellenáll. Délkelet- Ázsiában a súlyos áradások okozta veszteségek ihlettek meg építészeket, hogy alacsony költségű, katasztrófáknak is ellenálló lakhelyeket tervezzenek.

Egyszerűbben lehetne telepíteni a lebegő szélturbinákat a WindFlippel

Telepíteni egy 120 méter magas, 2,3 megawattos szélturbinát 20 kilométerre a szárazföldtől elég bonyolult folyamat, ám egy norvég vállalat, a WindFlip egy elegáns megoldással állt elő. Nevezetesen egy olyan speciális uszállyal, melynek segítségével nemcsak egyszerűen, de olcsón felállíthatók lehetnének a nyíltvízi lebegő szélturbinák.

Telepítették a világ első lebegő szélturbináját

Fontos állomás ez a megújuló energia hasznosítását szolgáló technológia történetében: a seattle-i Principal Power első, vízen lebegő szélturbináját telepítette Portugália partjainál. A WindFloat projekt keretein belül egy – papíron – 2 megawattos kísérleti lebeg már az Atlanti-óceánon, a világon első ízben.