LED

2300 palackból készült modern alkotás

Egyre különlegesebb szituációkban és megoldásokban használják fel az újrahasznosított műanyag palackokat, legutóbb egy óriási Holdat szimbolizáló szobrot készítettek belőlük.

A Jövő parkja Miskolcon

Az ELMÜ-ÉMÁSZ és a Tungsram-Schréder üzembe helyezte Magyarország első intelligens közvilágítási rendszerét. Napjainkban jelentős nyomás nehezedik a magyar városokra: takarékoskodniuk kell a költségekkel, és jobban kézben kell tartaniuk a kiadásokat.

A napelemes úszószemüveg stopperként is funkcionál

A John Minhoo által tervezett napelemes úszószemüvegben egy beépített kis LED-kijelző is helyet kapott. A My Pace Goggle névre hallgató találmány ideális azoknak, akik szeretnék tudni az idejüket úszás közben is.

A törhetetlen LED égő

A Durabulbot ledobhatjuk egy épületről, leguríthatjuk egy lépcsőn vagy csak mindenféle védőeszköz nélkül szállíthatjuk egy táskában, a tervező cég szerint legalábbis ezt mind kibírja legújabb találmányuk, így ez a világ első törhetetlen LED égője. Az égő nagyjából 80%-kal kevesebb áramot fogyaszt, mint égőszálas elődei, és megspórolja a szállításhoz szükséges csomagolást is.

A világ legmagasabb függőleges kertje

Patrick Blanc, a függőleges kertek kitalálója és a francia Pritzker-díjas építész, Jean Nouvel összeálltak, hogy közösen építsék fel Sydney legújabb lakótornyát.

Az orvosok szerint a rossz LED közvilágítás káros lehet az egészségre

Számos város cserélte le a közvilágítását LED izzókra, hogy energia- és költséghatékonyak lehessenek, de az Amerikai Orvosi Egyesület (AMA) óva int ezek használatától. Egy nemrég kiadott közlemény szerint a LED lámpák károsak lehetnek a lakosok egészségére, főként a látást ronthatják, de akár a biológiai óránkat is felboríthatják.

Desszerttálakból lámpa

Ki gondolta volna, hogy az étkezéskor használt gyönyörű üveg desszerttálakból lámpa is készülhet? Egy formatervező művésztől származik az ötlet, aki ráadásul igényes és különleges módon valósította meg a tervét.

EcoMushroom, egy jó megoldás a rossz levegő ellen

Az utak erőseny szennyezettek a járművek miatt. Ez a levegő ha felemelkedik és elterjed, nem csak egy mérgező légkört hoz létre, de még az éghajlatváltozásban is nagy szerepet játszik. Erre találták ki az “EcoMushroom” szerkezetet, amely segíti a szennyezést lecsökkenteni.

Elem nélkül működő küllővilágítás

Minden bizonnyal találkozott már az utcán azokkal a kicsi LED égőkkel, amiket a biciklik küllőjére lehet rögzíteni, amik tekeréskor egy összefüggő fénykört hoznak létre. Ezek a LED fények valóban nagyon hasznosak, hiszen éjszaka is láthatóvá teszik a kerékpárt, azonban más szemszögből nézve csak újabb alkatrészek, amiknek elemre van szükségük a működéshez.

Energiahatékony autószállító hajót állított üzembe a Nissan

A Nissan bemutatta energiatakarékos teherhajóját, a Nichioh Marut, amellyel az exportra szánt autóit és alkatrészeit szállítja majd. A Nichioh Marun napelemek, valamint LED világítás működik, a hajótestet alacsony súrlódású borítás takarja, a dízel motort pedig elektromosan szabályozni lehet az ideális fogyasztás elérése érdekében. Egy ugyanekkora méretű, hagyományos teherhajóhoz képest a Nichioh Maru 1400 tonna üzemanyagot, és 4200 tonna károsanyag kibocsátását spórolja meg évente.