legmagasabb

Rekorderek: legmagasabban fekvő tetőre szerelt napelem

A Deutsche Bank tegnap jelentette be, hogy befejeződött annak a 122,4 kilowattos napelem rendszernek a telepítése, mely a new yorki székházuknak fogja termelni az áramot a Wall Street 60-as szám alatt. A napelemeknek köszönhetően a székháznak csökkeni fog a hálózati áramfogyasztása, ezzel nagyjából 100 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolhatják meg évente.

Rekorderek: Fuhrländer FL 2500 a németországi Laasow-ban

2006. szeptember 14-én fejezték be a világ legmagasabb szélturbinájának a telepítését a brandenburgi falucska, Laasow mellett. A 160 méteres rácsos tornyon lévő Fuhrländer FL 2500 45 méteres lapátjaival együtt összesen 205 méter magasra szökik. A hatalmas szélkerék 2006 decembere óta termel áramot.

A nagy öregek

A fákat nem kínozzák az öregedéssel járó genetikai mutációk úgy, mint a szerencsétlen embereket, ugyanis egy részük elpusztulhat, ám közben a többi rész életben marad és növekszik, így akár ezer évekig is elélhetnek. A világ legnagyobb élő organizmusai közé számítanak, energiával és oxigénnel látnak el minket, mégis mintha alulértékelnénk a fákat, pedig valójában lenyűgözőek.