madár

A saját tükörképüket támadó madarak védelmére hívják fel a figyelmet a természetvédők

A tükröződő felületek eltakarását, a parkoló autókon a visszapillantó tükrök behajtását javasolja egyebek mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület(MME) tavasszal, a költési időszakban a saját tükörképüket támadó madarak problémája miatt.

Állatbarát szélturbina

A Saphon Energy rotorlapátok nélküli szélturbinája után egy újabb, hasonló tulajdonságokkal bíró konstrukciót hozott létre Raymond Green tervező, aki úgy alakította ki találmányát, hogy az a madarakra és denevérekre nézve ne jelentsen veszélyt. A Catching Wind Power turbinát a Sigma Design fejleszti tovább és nemsokára megindul sorozatgyártása.

Az olajkitermelés vesztesei: a vándormadarak

Egy, az alaszkai sarkvidéken készített tanulmány kimutatta, hogy a környéken végzett olajfúró tevékenység nem várt hatást gyakorol a vándormadarakra. A terepen elhelyezett kamerák felvételei arról számolnak be, hogy a madártojásokkal, fiókákkal táplálkozó ragadozók elszaporodtak, így a madaraknak ennyivel is nagyobb nyomást kell elviselniük.

Egy teljesen fehér feketerigót kaptak lencsevégre

Egy teljesen fehér feketerigó él a nottinghamshire-i Rufford Abbey Country Parkban. A rigó eredetileg olyan volt, mint a többi, ám egy genetikai mutáció következtében fekete tollai az elmúlt néhány év során teljesen fehérré váltak. A park őrei még 2011 nyarán készítették ezt a képet a különleges madárról.

Élethű madarak papírból

Első pillantásra igazi madaraknak tűnnek a holland művész által készített művek és csak a leggyakorlottabb szem tudja megmondani, hogy valójában akvarellel és akrillal kifestett tárgyakról van szó.

Elfelejtett Dalok…

Az Elfelejtett Dalok installáció Sydney központjában arról az ötven madár fajról emlékszik meg, amelyek a helyszínen fészkeltek, mielőtt a növekvő települések miatt ki lettek szorítva onnan.

Fecskék és galambok az ökomonitoringban

A madarak – szerencsétlenségükre – megtéveszthetetlen ellenőrei az őket körülvevő környezet állapotának: a szennyezőanyagok elkerülhetetlenül nyomot hagynak saját és utódaik szervezetében.

Fészek saját kezűleg

Dél-Afrikában pár takács szokatlan módon segített a madarakon, saját kézzel készítettek számukra az eredetikkel szinte teljesen megegyező, menedékül szolgáló fészket.

Gazdagodó madárvilág Európa Amazonasa mentén

Összesen közel 3000 km-en zajlottak megfigyelések a Duna, a Dráva és Mura folyók mentén civil szervezetek önkénteseinek bevonásával és madarászok részvételével január közepén. A megfigyelők a hagyományosan tél közepén tartott nemzetközi vízimadár-számlálás keretében, valamint az első, egész Dunára kiterjedő, téli rétisas szinkronszámlálás során vették számba az egyedeket.

Ilyenek lesznek a jövő szélturbinái?

A tudósoknak sokáig nagy fejtörést okozott az állatok és emberek mozgását pontosan lemásolni, hogy a gépek is hasonlóan tudjanak mozogni. Ez a korlát nem csupán az élethű robotok építésénél jelent problémát, más területeken is hatalmas hasznát lehetne venni ennek a tudásnak. A Tyer Wind szerint a limitáltság ahhoz vezetett, hogy viszonylag egyszerű és nem túl hatékony megoldásokkal kellett megoldani dolgokat, utalva ezzel a szélenergia iparban használt turbinákra.