napfény

Napfényben úszik a frankfurti iskola új épülete

A World Green Building Council szerint a diákok átlagosan jobban teljesítenek a teszteken és 26 százalékkal gyorsabban tanulnak, ha olyan teremben vannak, ami természetes fénnyel van bevilágítva. A dán Henning Larsen Architects ezt kihívásnak vette, és ezt szem előtt tartva tervezte meg a frankfurti gazdasági iskola egyik épületét.

Lucy bevilágítja a lakást

A kevés napsütés számtalan problémát idézhet elő. Csökken szervezetünkben a D-vitamin képződés és felléphet az úgynevezett szezonális affektív zavar, ami egy szép kifejezés a téli depresszióra. Ezt elkerülendő, Diva Tommei megalapította a Solencia nevű vállalkozást, ami jelenleg közösségi finanszírozási kampányt indított az Indiegogo-n a Lucy-ra.

Természetes fény otthonra

A természetes fény segíti az alvást, javítja a szervezetünk anyagcseréjét, és csökkenti a hagulatingadozásainkat. A mindennapokban nagyobb teljesítményt is el tudunk érni, ha természetes fény mellett dolgozunk.

Kötelező a hideg tető

A napfényt visszaverő réteggel kell borítani ezentúl minden új vagy felújított családi házat – Los Angelesben. A város önkormányzata a napokban hozta meg ez irányú döntését, elsőként a világ nagyvárosai közül, részben környezetvédők nyomására.

A jövő tudósai

Deepika Kurup a napsugarakat hívja segítségül az ivóvizet szennyező baktériumok ellen, találmányával 25.000 dollárt nyert a The Discovery Education 3M Young Scientist Challenge-en. Az ifjú feltalálót az indiai gyermekek helyzete ösztönözte, hogy “megoldást keressen a globális vízválságra”.

Winter is coming…

Az északi féltekén közeleg a tél – a napsütéses órák számának csökkenése szezonális depresszióhoz vezethet, amelynek bevett kezelési módja a fényterápia.

Hogyan lehet gőzt előállítani vízforralás nélkül?

A vízgőz mint energiaforrás kulcsszerepet játszott az emberiség modernkori történelmében, de mivel előállítása meglehetősen energiaigényes, amint az újabb fejlesztések lehetővé tették lecserélését, használata visszaszorult.

Tiszta vizet Afrikába!

A globális vízkrízis kérdése mélyen foglalkoztatja Gabrielle Diamanti olasz tervezőt – találmánya, az Eliodomestico egy speciális kialakítású kerámia edény, amely napfény segítségével képes sós vízből ivóvizet előállítani.

Forradalmi felfedezés

Titán-dioxidot és félvezető kadmium nanokristályokat tartalmaz az a festék, amely képes elektromossággá alakítani a napfényt – idézte amerikai kutatók eredményét a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A D*Haus úgy változik, mint az időjárás

Nem túl gyakran találkozni azzal a gondolattal, hogy az épített környezetünknek is a pillanatnak megfelelően alkalmazkodnia, változnia kellene. A D*Haus ezt a gondolatot öltötte testbe.